Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-співробітник ЦРУ, що розкрив стеження США, їде просити притулку у Венесуелу

Неділя, 23 червня 2013, 17:28

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден безпечним маршрутом направляється в країну, де йому буде надано притулок.

Про це йдеться в опублікованій заяві Wikileaks, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Він безпечним маршрутом прямує до демократичної держави з метою отримання притулку. Його супроводжують дипломати і юрисконсульти Wikileaks", - йдеться в заяві.

Після прибуття в кінцевий пункт призначення місцевій владі буде подано прохання про надання Сноуденом притулку.

Раніше джерело в оточенні Сноудена повідомило, що колишній співробітник ЦРУ проїде транзитом через Москву і Гавану до Венесуели.

"Він обрав такий складний шлях з надією на те, що його не затримають і він зможе спокійно дістатися до кінцевого пункту призначення - Венесуели. Таким чином, на нього чекає в цілому три перельоти: Гонконг - Москва, Москва - Гавана, Гавана - Каракас", - додав співрозмовник.

Раніше стало відомо, що колишній співробітник спецслужб США вилетів 23 червня рейсом авіакомпанії "Аерофлот" із Гонконга до Москви. Як пише "Німецька хвиля" з посиланням на газету South China Morning Post, із Москви він може податися до Ісландії чи Еквадору. Також програміст розглядав варіант транзиту до Куби через Москву.

Наразі відомо, що Сноуден забронював номер в одному з московських готелів. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що йому нічого не відомо про плани американського програміста.

Напередодні у Гонконзі Сноуден розповів журналістам нові подробиці стеження американського Агентства національної безпеки (NSA) в мережах операторів мобільного зв'язку в Китаї, а також про проникнення спецслужби в бази даних університету Цінхуа в Пекіні.

За словами програміста, американська спецслужба збирала інформацію, зчитуючи мільйони SMS-повідомлень, а у 2009 році здійснила низку хакерських атак на сервер найбільшого в азійсько-тихоокеанському регіоні інтернет-провайдера - компанії Pacnet.

Ніч перед вильотом до Гавани (Куба) Сноуден проведе нв аеропорту "Шереметьєво", оскільки не має російської візи, повідомляє "Інтерфакс". Після приземлення Сноуден не вийшов в загальний зал прильотів: американець чекатиме рейсу до Гавани в капсульному готелі терміналу "Е". 24 червня єдиний рейс до Гавани вилетить з "Шереметьєво" в 16:20 за московським часом.

Після прильоту до Москви Сноуден зустрівся з представником посольства Еквадору, який приїхав прямо до трапу літака на автомобілі з дипломатичними номерами.

На початку червня Сноуден розповів про програми телефонного та інтернет-стеження в США та Великобританії. Американський суд звинуватив його у шпигунстві та крадіжці державної власності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...