Ставицький частково підтвердив, що Росія блокує газ зі Словаччини

Вівторок, 25 червня 2013, 10:10

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що російський "Газпром" блокує постачання газу зі Словаччини.

Про це він сказав журналістам у вівторок у Люксембурзі, передає УНІАН.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи відповідає дійсності інформація про те, що "Газпром" блокує постачання газу через Словаччину, міністр сказав: "Остаточно я, може, і не прокоментую, але в деякій мірі ця інформація вірна".

Раніше про те, що "Газпром" фактично блокує постачання газу німецької RWE через територію Словаччини, відмовляючись узгодити заявку на транспортування газу в Україну, заявив головний виконавчий директор RWE Supply & Trading GmbH Стефан Юдіш.

При цьому Ставицький уточнив, що вдале завершення переговорів щодо реверсних поставок газу в Україну через Словаччину відкриє шлях для створення хаба в Україні.

"Завершуються остаточні переговори по словацькому маршруту, і як тільки ми вирішимо це питання, буде зрозуміло, що ми стоїмо на шляху створення хаба на території України", - цитує міністра "Інтерфакс-Україна".

Він повідомив, що Україна запропонувала європейським колегам одноразове зберігання газу в українських підземних сховищах (ПСГ) в обсязі 15 мільярдів кубометрів газу.

"Оскільки мова йде про разові обсяги, то протягом року обсяги будуть більше", - зазначив він.

За словами глави Міненерговугілля, 4 липня в Брюсселі відбудеться зустріч під головуванням члена Європейської комісії з енергетики Гюнтера Еттінгера і найближчим часом очікується підписання договору між компанією Eustream (Словаччина) та ПАТ "Укртрансгаз".

Ставицький зазначив, що укладення цієї угоди дасть можливість реверсних поставок газу в Україну в обсязі від 10 до 20 мільярдів кубометрів газу на рік.

Як відомо, забезпечувати вільний доступ до мереж Словаччина зобов'язана як член ЄС (в рамках реалізації Другого і Третього енергетичних пакетів), а Україна - як учасник Енергетичного співтовариства (мається на увазі поділ функцій вантажовідправника і оператора мережі, тобто власника газу і транзитера).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування