Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна збільшить потужності підземних сховищ газу

Вівторок, 25 червня 2013, 11:22

Україна планує збільшити потужності вітчизняних підземних сховищ газу на 43 млрд кубометрів - до 75 млрд кубометрів.

Зробити це планується за рахунок розширення потужностей наявних ПСГ у західній Україні й будівництва нових у центральній, сказав міністр енергетики й вугільної промисловості Едуард Ставицький, повідомляє УНІАН.

За його словами, потужність наявних ПСГ може бути розширено з 32 до 55 млрд кубометрів, а потужність нових ПСГ може скласти 10-20 млрд кубометрів.

"Розширення потужності наявних можливе до 55 млрд кубометрів. Це тільки за рахунок сховищ у західній Україні. Також у нас є геологічна можливість зробити сховища в центральній частині. Це Харківська, Полтавська області", - сказав Ставицький.

Він також повідомив, що питання про будівництво нових ПСГ перебуває на стадії вивчення.

"Зараз фахівці вивчають це питання. Мінімум 10-20 млрд кубометрів (передбачувана потужність цих сховищ)", - сказав Ставицький.

У квітні поточного року Ставицький повідомив, що низка європейських країн зацікавлені у використанні українських підземних сховищ природного газу.

У свою чергу, за інформацією заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадима Чупруна, Україна пропонує іноземним компаніям зберігання газу у своїх підземних сховищах за цінами, у декілька раз нижчими за європейські.

Запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) компанії "Укртрансгаз", яка є оператором вітчизняної газотранспортної системи, станом на 1 квітня 2013 року становили 6,8 млрд куб. м, що на 27% менше показника на 1 березня 2013 року.

Дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" – "Укртрансгаз" створена з метою забезпечення безперебійного транспортування й зберігання природного газу, ефективного функціонування й розвитку газового комплексу України.

"Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 32 млрд куб. м. ПСГ є складовою частиною системи газопостачання України й транзиту газу через її територію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...