Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС продовжить переговори з Туреччиною після доповіді про покращення

Вівторок, 25 червня 2013, 20:59

Міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі в Люксембурзі 25 червня погодилися на компроміс, запропонований Німеччиною щодо Туреччини.

Як повідомляє "Німецька хвиля", згідно з ним, переговори про вступ Туреччини до спільноти мають бути поновлені, однак офіційне рішення щодо цього ухвалять в жовтні - після оприлюднення доповіді Єврокомісії про досягнутий Туреччиною прогрес.

Компроміс, який запропонував міністр закордонних справ ФРН Ґідо Вестервелле, після окремих уточнень підтримали його колеги в ЄС.

Очільник зовнішньополітичного відомства ФРН зазначив, що це "добре рішення у складній ситуації".

Перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС він зазначив: "При всьому, що ми сприймаємо як зрозумілу реакцію з огляду на події останніх днів, ми не можемо залишити поза увагою наші стратегічні довгострокові інтереси". Тому, за словами німецького міністра, "слід ухвалити дипломатично розумне рішення".

Раніше Німеччина та низка інших країн ЄС висловилися за призупинення процесу зближення між ЄС та Туреччиною у зв'язку із жорсткими діями поліції проти демонстрантів, нагадує інформагентство Reuters.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт підкреслив, що Євросоюз зацікавлений у зближенні з Туреччиною, однак очікує від Анкари "позитивних сигналів".

Турецька сторона привітала компроміс щодо відкриття нової глави переговорів з ЄС.

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу наголосив у вівторок, 25 червня, що це важливий крок для його країни, цитує слова міністра інформагентство dpa.

В офіційній заяві МЗС в Анкарі сказано, що це крок у правильному напрямку, який, однак, міг би бути ще більшим.

Новий раунд переговорів, які, ймовірно, розпочнуть восени, стосується регіональної політики. Це буде 14-ий із загалом 35 тематичних розділів переговорів щодо членства в ЄС і нова глава переговорів за останні три роки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування