Україна погодилася переглянути закон про референдум?

Середа, 26 червня 2013, 12:48

Оновлений порядок денний асоціації, який затвердили в неділю в Люксембурзі на засіданні Раді зі співробітництва Україна-ЄС, розширює перелік вимог до України в різних аспектах.

Про це в середу пише Комерсант-Україна, у розпорядженні якої є копія оновленого ПДА.

Найбільші зміни перетерпів блок, присвячений торгівлі. Його наповнили конкретикою. Зокрема, Київ пообіцяв "розробити механізм визначення вартості одягу й інших виробів, що були у вживанні".

Це приведе до збільшення мінімальної вартості легально ввезеного секонд-хенда, хоча ефект від введення даної норми може нівелюватися за рахунок "сірого" імпорту, відзначає незалежний експерт Тарас Хитавиця. 

Брюссель також домовився з Києвом про формалізацію "механізму застосування Україною спецмер — зокрема, відносно легкових автомобілів — і експортних мит".

Це дозволить загальмувати введення нашою країною нових санкцій, при цьому в документі відсутні гарантії скасування вже введених Кабміном спецмит на імпорт автомобілів, які є каменем спотикання у взаєминах України з найбільшими торговельними партнерами. 

У фінансовому блоці істотних доповнень не з'явилося. Навпаки, з нього виключили зобов'язання України провести комплексний перегляд закону про Нацбанк, хоча за час дії ПДА ця реформа так і не була проведена. 

Найбільшої уваги заслуговує політична частина ПДА. Блок, присвячений реформі правосуддя, суттєво розширений.

Україна дала гарантії прийняття закону про Генпрокуратуру й пообіцяла провести "реформування Кримінального кодексу й (законодавства щодо) міліції в тісній взаємодії з Венеціанською комісією й Радою Європи". 

 Із ПДА випливає, що Київ проведе "удосконалення законодавства про референдум... у світлі рекомендацій Венеціанської комісії". 

Що ж стосується блоку, присвяченого виборчому законодавству, то тут Київ відмовився ухвалювати вимоги Брюсселя.

У ПДА включили намір української сторони "імплементувати рекомендації ОБСЄ", зокрема "забезпечити прозорі правила для збалансованого доступу учасників виборів до ЗМІ". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...