У справах Тимошенко й Луценка не розділили "кримінал" і політику - ПАРЄ

Четвер, 27 червня 2013, 17:27

Парламентська асамблея Ради Європи пропонує встановити, що у справах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка порушені принципи розділення кримінальної і політичної відповідальності.

Відповідний проект резолюції ПАРЄ про розмежування політичної і кримінальної відповідальності, підготовлений депутатом від Нідерландів Пітером Омтзігтом (Pieter Omtzigt), буде винесено на голосування 28 червня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Асамблея глибоко стурбована зловживанням системою кримінального правосуддя країни для переслідування політичних опонентів", - говориться у ньому щодо України.

"Асамблея вважає, що в обох випадках (справи Тимошенко й Луценка) були порушені принципи відокремлення політичної і кримінальної відповідальності", - йдеться у проекті.

ПАРЄ вважає, що "демократія та верховенство права вимагають того, щоб політики були надійно захищені від кримінального переслідування за свої політичні рішення".

"Політичні рішення підлягають політичній відповідальності, остаточне ж рішення належить виборцям", - зазначається у проекті резолюції.

У ньому рекомендується ґрунтувати відмінність між ухваленням політичних рішень і кримінальних дій чи бездіяльності на національних конституційному й кримінальному праві, які повинні дотримувати принципів, відповідних до висновків Венеціанської комісії.

А саме: кримінальні справи не повинні використовуватися для покарання за політичні помилки чи розбіжності; політики повинні відповідати за звичайні кримінальні дії таким же чином, як і звичайні громадяни.

Крім того, основні національні правила про кримінальну відповідальність міністрів повинні відповідати як статті 7 Європейської конвенції про права людини, так і іншим вимогам, заснованим на принципі верховенства права, у тому числі правової визначеності, передбачуваності, ясності, пропорційності й рівного поводження.

"Широкі й розпливчасті положення національного кримінального права про "зловживання службовим становищем" можуть бути проблематичними, як щодо статті 7 Конвенції, так і інших основних вимог в умовах верховенства права, також вони можуть бути особливо вразливі для політичного зловживання", - говориться в проекті резолюції.

У ПАРЄ вважають, що політики, як правило, повинні притягатися до кримінальної відповідальності за "дії чи бездіяльність, вчинені під час виконання службових обов'язків, якщо вони діють із метою особистого збагачення або порушують основні права інших осіб".

При цьому розгляд має бути справедливим, а спеціальні правила для імпічменту не повинні порушувати принципи верховенства права.

ПАРЄ закликає держави, чиє законодавство включає "широке зловживання службовим становищем", скасувати або змінити такі положення, а також гарантувати застосування імпічменту у випадку підозри кримінального злочину чиновником "з усією обережністю й суворістю, рекомендованою Венеціанською комісією".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування