Російська мова повертається у школи як друга іноземна

Субота, 8 червня 2013, 16:54

Майже чверть українських шкіл збираються викладати російську мову в якості другої іноземної.

Це пов'язано з тим, що з нового навчального року набуває чинності розпорядження Міністерства освіти й науки про обов'язкове вивчення у школах другої іноземної мови, пише оглядач ZN.UA з питань освіти Оксана Онищенко.

Згідно з новими правилами, з 5-го класу вводиться обов'язкове вивчення другої іноземної мови. Нею може бути будь-яка іноземна мова чи російська або інша мова національних меншин.

Управління освіти зібрали інформацію про те, яку саме мову вивчатимуть як другу іноземну п'ятикласники кожної школи.

Згідно з цими даними, 52% шкіл обрали німецьку мову, 23% - російську, 14% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську, 1% - іспанську.

Як розповідають самі працівники освіти, на різних нарадах їх усіляко спонукують обирати російську мову як другу іноземну.

За інформацією голови парламентського комітету з питань науки й освіти Лілії Гриневич, лише у Київській області російську як іноземну вивчатимуть 50% учнів, а в Бориспільському районі таких школярів – цілих 62%.

Як зазначає Онищенко, у спеціалізованих школах із поглибленим вивчанням іноземних мов увести другу таку мову не складе проблеми, а ось в інших, особливо сільських, школах, може не вистачити фахівців, які знають іноземні мови.

Для них, на її думку, "вихід один – російська, викладати яку може ледь не кожен учитель-філолог".

Прирівнювання до "другої іноземної мови" російської, яка згідно з Конституцією є мовою нацменшин, дозволить значно розширити її вивчення в українських школах, вважає Онищенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування