Німецькі експерти кажуть, що з векселями інвестори втрачатимуть 15-30%

Середа, 10 липня 2013, 10:58

Експерти прогнозують, що за векселі на ринку України можна буде отримати на 15-30% менше їхньої номінальної вартості.

Про це вони сказали у розмові з "Deutsche Welle", коментуючи ухвалення закону щодо реструктуризації бюджетної заборгованості з застосуванням векселів.

Так, партнер юридичної фірми Beiten Burkhardt Юліан Ріс, фірма якого спеціалізується на консультуванні іноземних інвесторів, оцінює втрати у 15-20%, а його колега з юридичної фірми Noerr Александер Вайґельт – у 30%.

Ріс констатує, що український уряд накопичив величезні борги перед експортерами, яким не повертають податок на додану вартість.

За словами Ріса, ті, кому не пощастило брати участь у системі автоматизованого повернення податку, часто не можуть вибити в держави свої гроші навіть через суд. Таким компаніям у результаті часто гостро бракує обігових коштів для розвитку бізнесу.

Згідно з ухваленим минулого тижня законом, експортери можуть отримати замість заборгованих грошей векселі терміном погашення до 5 років. При цьому на суму векселя нараховується 5% річних – значно менше, ніж пересічна ставка банківського депозиту.

Крім того, аби отримати за векселі живі гроші, їх треба продавати зі значним дисконтом. Посилаючись на досвід попередніх років, коли уряд вже експериментував з погашенням заборгованості цінними паперами, Ріс прогнозує, що за векселі на ринку можна буде отримати на 15-20% менше їхньої номінальної вартості.

Його колега з Noerr Александер Вайґельт, вказуючи на прогнози банкірів, говорить про втрати до 30%.

"Для багатьох компаній це питання виживання: вони не можуть собі дозволити роками чекати на повернення ПДВ. Є, приміром, великі компанії, яким держава заборгувала вже сотні мільйонів доларів. Якщо гроші потрібні швидко, то компанії продаватимуть ці векселі і зі втратами у 20 чи навіть 30%", - впевнений Вайґельт.

Водночас, Ріс припускає, що для тих, кому гроші потрібні негайно, векселі можуть стати альтернативою "нестандартному розв’язанню проблем".

"Вже сьогодні податок на додану вартість можна повернути, підключивши до справи якихось сумнівних "посередників". Ці люди отримують за свої послуги величезні комісійні. То краще вже взяти вексель і продати його з дисконтом – тоді принаймні по бухгалтерії все чисто", - вважає він.

Водночас, німецькі юристи радять своїм клієнтам, якщо фінансова ситуація підприємства дозволяє, набратися терпіння і домагатися повернення ПДВ всіма законними способами. Адже в іншому разі український уряд може звикнути повертати борги векселями.

А видача векселів – це не вирішення проблеми боргів, а лише відкладення її на майбутнє, наголошують Ріс і Вайґельт.

Між тим дедалі менше німецьких компаній готові працювати в українських умовах. Фахівці пояснюють це навіть не проблемами з податками, а корупцією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News