Держказначейство: місцеві бюджети самі заборгували 12 мільярдів

Четвер, 11 липня 2013, 14:40

Заборгованість місцевих бюджетів перед державним бюджетом станом на 1 липня складала майже 11 мільярдів 960 мільйонів гривень.

Про це повідомили у Державному казначействі "Тиждень.ua" у відповідь на запит.

"Державним бюджетом поточного року, як і в минулому році, передбачено значні бюджетні ресурси на вирішення проблемних питань місцевого характеру. Перерахування додаткової дотації на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів, розподіл якої належить до компетенції обласних державних адміністрацій, здійснюється Казначейством своєчасно і у повному обсязі", - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що касові видатки місцевих бюджетів за 6 місяців 2013 року (оперативні дані) становили 107 млрд 507 млн грн. і зросли порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 9 млрд 85 млн грн, або на 9,3%.

"Із загального фонду місцевих бюджетів проведено видатків у сумі 97 млрд 699 млн грн., що на 8 млрд 432 млн грн, або на 9,4% більше аналогічного показника 2012 року", - повідомляє Держказначейство.

Станом на 1 липня Казначейством перераховано з держбюджету місцевим бюджетам міжбюджетних трансфертів на загальну суму 53 млрд 840 млн грн, дотація вирівнювання склала 27 млрд 340 млн грн.

"На вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів з державного бюджету перераховано додаткову дотацію на вирівнювання фінансової забезпеченості 333,564 млн грн, що складає 100% планових показників на січень-червень поточного року", -  йдеться у повідомленні.

Держказначейство також звітує, що субвенції на здійснення державних програм соцзахисту населення "перераховані у загальній сумі 24 млрд гривень".

Дані місцевих бюджетів про видатки - з Тижня
Дані місцевих бюджетів про видатки - з "Тижня"

У відомстві наголошують, що, відповідно до статей 43 та 73 Бюджетного кодексу, місцеві бюджети за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку можуть отримувати позики для покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів та середньострокові позики без нарахування відсотків за користування цими коштами.

"За 2013 рік місцевим бюджетам надано позик на покриття тимчасових касових розривів на загальну суму 27 млрд 462 млн гривень. Станом на 01.07.2013 залишок непогашених позик складав 7 млрд 164 млн гривень. Заборгованість місцевих бюджетів за середньостроковими позиками (з урахуванням заборгованості минулих років) складала 4,7 млрд гривень", - звітує Держказначейство.

Таким чином, наголошують у відомстві, "станом на 01.07.2013 заборгованість місцевих бюджетів перед державним бюджетом складала майже 11 млрд 960 млн гривень".

Держказначейство запевняє, що "направляє весь наявний фінансовий ресурс на виплату поточних видатків", а заяви представників міських рад щодо блокування коштів місцевих бюджетів відомством безпідставні та не відповідають дійсності.

Раніше влада дев’яти міст поскаржилася на блокування коштів Держказначейством

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування