Голова ЦВК: Повторні вибори на "проблемних" округах призначить ЦВК

П'ятниця, 12 липня 2013, 13:58

Повторні вибори в проблемних округах має призначати ЦВК, але для цього потрібен закон, який дасть комісії підстави для ухвалення такого рішення.

Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

"Призначення повторних виборів - прерогатива ЦВК. Від Верховної Ради ми продовжуємо очікувати прийняття закону, який створить підстави для ухвалення комісією відповідного рішення", - сказав Охендовський.

При цьому голова ЦВК уникнув відповіді на запитання про те, як він ставиться до того, що Верховна Рада має намір призначити повторні вибори також у в 11-му і 71-му округах.

"Моє особисте ставлення до цього ніякого практичного значення не має. Для призначення виборів потрібні дві умови: вакантний депутатський мандат у відповідному окрузі та законні підстави. За наявності обох цих умов вибори буде призначено та проведено", - зазначив Охендовський.

Як повідомлялося, Верховна Рада не змогла призначити повторні вибори в проблемних округах.

У парламенті зареєстровано кілька законопроектів: в одних пропонується, щоб дату повторних виборів призначила Верховна Рада, в інших – надати ці повноваження ЦВК.

Спочатку йшлося про призначення повторних виборів у п'яти проблемних округах, де ЦВК на чергових виборах 28 жовтня 2012 року визнала неможливим встановити достовірні результати виборів.

Потім з'явився законопроект про призначення повторних виборів у семи округах - крім зазначених п'яти ще й в 11-му та 71-му округах, де народними депутатами обрали Олександра Домбровського та Павла Балогу, проте потім їх позбавили депутатських повноважень на підставі рішення Вищого адміністративного суду України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування