Коморовський: історія повинна не розділяти, а примиряти народи

Неділя, 14 липня 2013, 14:18

Президент Польщі Броніслав Коморовський заявляє, що історичні події повинні не розділяти, а сприяти примиренню між українським та польським народами.

"Минуле, навіть найдраматичніше, не повинно розділяти. Чесно трактоване минуле має служити примиренню і співробітництву між нашими народами і нашими двома незалежними державами", - сказав польський президент у Луцьку в неділю з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії, передає Інтерфакс-Україна.

"Я бажаю, щоб ця рана швидше зажила в пам'яті двох братніх народів, і нам не потрібно забувати, що від конфліктів між польським та українським народами завжди вигравав хтось третій, хто завжди погрожував нашій незалежності, нашій свободі", - підкреслив він.

За словами польського президента, примирення на засадах істини стоїть вище тих факторів, які призводять до розколу і недовіри між народами.

У той же час, віце-прем'єр Костянтин Грищенко у 70-ту річницю Волинської трагедії у Луцьку заявив, що український і польський народи повинні примиритися і разом йти до спільного європейського майбутнього.

"У нас немає причин сваритися, нашим державам нічого ділити. У нас єдина мета - спільне європейське майбутнє. Ми повинні примиритися і цей процес примирення розпочався на початку 90-х років з приходом незалежності в Польщу і Україну", - сказав віце-прем'єр.

Разом з тим Грищенко зазначив, що історично український і польський народи мають багато спільного в мові, культурі та побуті, проте "раною залишаються в душах двох народів криваві події в їх історії".

Як відомо, 12 липня польський Сейм прийняв резолюцію "У 70-ту річницю Волинського злочину", в якій залишилося формулювання "етнічна чистка з ознаками геноциду".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News