"УДАР" пропонує скасовувати на референдумі рішення президента і Кабміну

П'ятниця, 19 липня 2013, 16:51

Нардепи від "УДАРу" подали до Верховної Ради проект концептуально нового закону про всеукраїнський референдум.

Як повідомляє прес-служба партії, авторами законопроекту є Віталій Кличко, Віталій Ковальчук, Валерій Карпунцов, Ростислав Павленко та Віктор Чумак.

Вони пропонують скасувати можливість виносити на всеукраїнський референдум текст нової Конституції та змін до вже чинної її редакції без участі Верховної Ради, "що є гарантією від зміни конституційного ладу в неконституційний спосіб".

При цьому, законопроект передбачає можливість винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою питання про скасування нормативно-правових актів президента, Кабінету міністрів, міністерств чи інших центральних органів виконавчої влади.

Пропонується встановити, що політичні партії і всеукраїнські громадські організації можуть бути суб’єктами всеукраїнського референдуму. Також значно розширюються їх можливості щодо участі в процесі референдуму та забезпечення контролю за його законністю. Передбачено поділ суб’єктів референдуму на прихильників та опонентів питання референдуму.

"З метою обмеження можливості маніпулювання суспільною думкою і, як наслідок, "штучного" ініціювання референдуму провладними політичними силами задля прийняття в такий спосіб вигідних для них рішень, запропоновано низку вдосконалень порядку проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою", - заявляють у партії.

Крім того, вдосконалено порядок формування комісій всеукраїнського референдуму та дострокового припинення повноважень їх членів, гарантування при цьому прав суб’єктів процесу референдуму. Також вдосконалюється порядок складання та уточнення списків учасників всеукраїнського референдуму.

Також в партії стверджують, що у законопроекті створюються додаткові механізми забезпечення прозорості референдуму та обізнаності громадян щодо питань або законопроектів, які виносяться на нього.

Законопроект також передбачає, що питання, винесене на всеукраїнський референдум, вважається схваленим, якщо за нього проголосувало більше половини учасників референдуму, включених до списків учасників референдуму (тобто абсолютна більшість), незалежно від того, скільки громадян взяло участь в голосуванні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News