Сайти комітетів Ради висять в Інтернеті без діла

Середа, 24 липня 2013, 19:57

Стенограми засідань комітетів Верховної Ради, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 мільйонів гривень, на сайтах оприлюднюють лише 3 комітети з 29.

Про це йдеться в повідомленні громадянської мережі "Опора", яка склала рейтинг сайтів парламентських комітетів.

За даними порталу Верховної Ради, інтернет-сторінки створено для 22 з 29 комітетів.

Власних веб-сайтів не мають такі комітети: з питань економічної політики, з питань охорони здоров’я, з питань соціальної політики та праці, з питань транспорту і зв’язку, з питань фінансів і банківської діяльності, комітет у закордонних справах.

"Парадоксально, але навіть профільний комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій, який серед іншого опікується розвитком віртуального простору в Україні, не має власного веб-сайта", - зазначає "Опора".

Загалом, громадянська мережа перевірила веб-сайти комітетів на відповідність 31 критерію.

За висвітлення інформації в кожній категорії сайт отримував 1 бал, відсутність даних оцінювалася у 0 балів, часткове висвітлення чи посилання на інший ресурс - 0,5 балів.

Рейтинг сайтів комітетів Ради від Опори
Рейтинг сайтів комітетів Ради від "Опори"

Згідно з інформацією "Опори" станом на 21 червня 2013 року, найповніше висвітлювалася інформація про роботу комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

"Найгірше наповнюється сайт Комітету з питань верховенства права та правосуддя. Цей веб-ресурс дає можливість ознайомитися лише зі складом Комітету, стрічкою новин та планам роботи депутатів", - сказано в повідомленні організації.

Сайти решти комітетів ВР, як зазначили в "Опорі" містять від 18 до 46% інформації.

"Трохи більше половини суспільно важливих даних оприлюднюється лише на 3 сайтах з 22 існуючих", - повідомили в організації.

Згідно з інформацією, найменше уваги на веб-сайтах комітетів Верховної Ради приділяється висвітленню питань, які стосуються поточної роботи депутатів над законопроектами.

"На жодному сайті не оприлюднено інформації про дати розгляду законопроектів. Практично відсутня інформація про рекомендації та експертні висновки до проектів нормативно-правових актів, а також щодо їх розгляду на засіданнях комітету", - зазначають в "Опорі".

"Недостатнім є оприлюднення інформації про поточну діяльність комітету. Наприклад, дані про відвідуваність депутатами засідань публікуються лише на сайтах Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та Комітету з питань європейської інтеграції", - сказано у заяві.

За даними організації, порядок денний майбутніх засідань оприлюднюється на 9 сайтах з 22 існуючих. Ознайомитися зі стенограмами засідань можна на лише 3 веб-ресурсах.

"Неналежне висвітлення інформації про діяльність комітетів в інтернеті є лише частиною глобальної проблеми з обмеження доступу громадян до суспільно-важливих даних. Крім цього у парламенті існує практика недопуску журналістів до засідань комітетів", - заявили в "Опорі".

"Стенограми засідань, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 млн. гривень, не оприлюднюються. Частина комітетів не поширює інформацію про майбутні зустрічі і плани роботи", - додали в організації.

"Як результат, суспільство практично не володіє повною картиною щодо діяльності органу влади, який відповідальний за підготовку законопроектів до розгляду у Верховній Раді", - підсумували в "Опорі".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News