Кожара: Тимошенко не хоче співпрацювати, лікування за кордоном неможливе

Четвер, 25 липня 2013, 16:17

Залежність долі майбутньої євроінтеграції від питання, пов'язаного із засудженням екс-прем'єр міністра Юлії Тимошенко, несправедлива.

Про це заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Звичайно, і президент, і уряд, і я, як міністр закордонних справ, розуміємо, що це головна проблема, яка знаходиться між 46 мільйонами українців і 500 мільйонами громадян ЄС. Я вважаю, це несправедливо і неправильно, щоб одне питання затьмарювало відносини майже 550 мільйонів людей", - зазначив він.

Кожара згадав останню резолюція Європарламенту, в якій міститься заклик до України "звільнити Тимошенко безумовно".

"Немає ні в кого повноважень у цій країні "безумовно звільняти" засуджену людину", - підкреслив міністр.

Він додав, що Тимошенко повинна співпрацювати з правосуддям для того, щоб вирішити це питання в правовій площині.

"Для того щоб воно було вирішене у правовій площині, по-перше, сама засуджена повинна співпрацювати з правосуддям. На сьогоднішній момент вона ніяк не співпрацює...", - зазначив Кожара.

"На сьогоднішній момент іноді виходить так, що наші західні партнери надихають засуджену Тимошенко на те, щоб вона не співпрацювала, вселяючи впевненість, що вона буде звільнена за незрозуміло яким нормативним актом. Не передбачено законодавством України, якщо засуджений не хоче звільнення, щоб його якось звільнили", - сказав Кожара.

Глава МЗС зазначив, що ув'язнена не бажає проводити необхідне медичне обстеження, щоб лікарі зробили свій висновок про стан її здоров'я.

"Доля самої Тимошенко знаходиться в її руках, і якщо хтось думає, що Тимошенко може бути звільнена, як написано в резолюції ЄС, це - велика ілюзія, це неможливо", - резюмував міністр.

Кожара також заявив, що міжнародне та національне законодавства не передбачають можливість лікування засудженої Тимошенко за кордоном.

"З точки зору міжнародно-правових питань це неможливо. Адже якщо Україна звернеться до Німеччини про видачу ув'язнених - нам просто в обличчя посміються", - сказав міністр.

За його словами, існуючий договір про правову допомогу та угоди в рамках Ради Європи прямо не регулюють ці питання, а для того, щоб це стало можливим, повинна існувати відповідна правова база.

"Ми чуємо від сторони захисту Тимошенко аргументи, що це не заборонено, але оскільки ці відносини лежать у сфері кримінального та адміністративного права, то ці принципи тут не працюють. У цій сфері працює принцип: дозволено тільки те, що наказано законом", - сказав глава МЗС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування