Опозиція майже запропонувала ліквідувати КС

П'ятниця, 26 липня 2013, 09:22

Парламентська опозиція підготувала зміни до VIII розділу Конституції - "Правосуддя".

Однак не встигнула його зареєструвати в парламенті, пише газета Комерсант-Україна з посиланням на депутата від Батьківщини Павла Петренка.

Документ був підготовлений опозицією у відповідь на законопроект президента Віктора Януковича, внесений у парламент 4 липня.

Янукович запропонував депутатам внести зміни до Конституцію, за якими, зокрема, Рада втрачає права призначати й звільняти суддів (ці питання повністю переходять у компетенцію глави держави) і скасовується п'ятирічний випробний термін для суддів.

"Наші пропозиції кардинально відрізняються від того законопроекту, який був запропонований президентом. Він зробив спробу узурпувати контроль над судовою галуззю влади, одержуючи право призначати й звільняти суддів. Ми, вивчивши практику Євросоюзу й США, пропонуємо принципово нові речі",— заявив Петренко. 

За словами депутата, опозиція пропонує ліквідувати КС, "який дискредитував себе, як судовий орган", і передати його функції Верховному суду.

"Ми пропонуємо зробити зовсім незалежним механізм призначення й звільнення суддів. Цими питаннями буде займатися Вища рада юстиції, а ВР одержить право створювати й ліквідувати суди шляхом прийняття законів. Ми пропонуємо ввести інститут імпічменту суддів, у тому числі через місцевий референдум",— розповів Петренко. 

Опозиції вдалося зібрати тільки 124 підписи парламентаріїв при 150 необхідних для внесення документа у Верховну раду.

У "Батьківщині" і "Свободі" очікують, що відсутні підписи надасть фракція УДАР.

"Ми ще місяць тому звернулися до наших колег з УДАРу, щоб вони надали нам свої пропозиції. Вони у свій час критикували президентський законопроект, і ми сподіваємося, що наш варіант буде підтриманий",— підкреслив Петренко. 

В Ударі запевняють, що підтримають законопроект опозиції.

"Документ погоджений юридичними службами трьох фракцій. Ми разом напрацювали проект, зараз він перебуває у керівництва на узгодженні. Чому так довго, запитаєте в них",- заявив депутат Валерій Карпунцов

Строки подачі альтернативного варіанта змін у Конституцію вже пройшли.

В опозиції запевняють, що зможуть обійти цю норму.

У Партії регіонів не розділяють оптимізму опозиції. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування