Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Свобода" запропонувала зняти кримінальну відповідальність з таких як Тимошенко

П'ятниця, 26 липня 2013, 10:32

Верховній Раді запропонували зняти кримінальну відповідальність з посадових осіб за прийняття політичних рішень у інтересах держави.

Такий законопроект "Про внесення змін до Кримінального кодексу з метою уточнення підстав притягнення до кримінальної відповідальності" підготував і вніс до парламенту депутат від "Свободи" Олег Махніцький.

Документ пропонує доповнити ст. 42 Кримінального кодексу пунктом, що знімає кримінальну відповідальність з посадових осіб за прийняття політичних рішень, якщо вони не припускали злочинного наміру.

"Не є злочином діяння (дія або бездіяльність), яке заподіяло шкоду інтересам, що захищаються, якщо це діяння було вчинене президентом, главою Верховної Ради, народним депутатом, прем'єром, членом Кабінету Міністрів при здійсненні делегованих державою повноважень (прийняття політичного рішення) і без наявності (альтернативно - за відсутності) прямого умислу заподіяти шкоду", - йдеться в проекті.

На думку Махніцького, "прийняття проекту закону сприятиме недопущенню репресивних протизаконних висновків з політичних мотивів".

Нагадаємо, представники опозиційних фракцій з 2011 року зробили кілька невдалих спроб декриміналізувати ст. 364 ("зловживання владою або службовим становищем") і ст. 365 КК ("перевищення влади або посадових повноважень") з метою звільнити з ув'язнення лідерів опозиції Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

Представники опозиційних фракцій готові підтримати ініціативу Махніцького.

"Ми завжди виступали за приведення статей Кримінального кодексу у відповідність з європейськими нормами. Наша фракція шість разів вносила проекти законів про декриміналізацію, проте більшість в особі Партії регіонів і Компартії завжди їх блокувало", - заявив заступник глави фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський.

"Партія регіонів не підтримає такі зміни до Кримінального кодексу. Йдеться про відповідальність за мільярдні контракти, а не про політичні рішення", - сказав перший заступник глави фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Комерсант-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування