У посольстві Росії порівняли "варварство" зі Столипіним із '17-м роком

Понеділок, 29 липня 2013, 12:47

У посольстві Російської Федерації в Україні засудили викрадення меморіальної дошки міністру внутрішніх справ, прем'єр-міністру Російської імперії (1906-1911) Петру Столипіну.

Радник-посланник посольства Андрій Воробйов назвав це "варварством".

"Напередодні святкування 1025-річя хрещення Русі в Києві вчинено підлий варварський акт – із будівлі колишньої клініки Маковського, що по вул. Гончара, 33, украдено меморіальну дошку Петру Аркадійовичу Столипіну. Переконані, що злочин не міг бути справою рук справжніх киян – патріотів свого міста", - заявив він агентству "Інтерфакс-Україна".

Посольство розраховує на те, що винні будуть знайдені й понесуть заслужене покарання.

"Ті, хто скоїв святотатство, поставили себе в один ряд із тими, хто роздмухував вогонь революції й братовбивчої громадянської війни в Україні, провокуючи голодомор, хто зносив пам'ятник Столипіну в перші ж дні окаянних днів лютого 1917 року й по-хрущовськи закочував в асфальт його могилу", - вважає дипломат.

Воробйов наголосив, що "Столипін – почесний громадянин міста Києва, а такі звання присвоюють навічно", пам'ять про Столипіна жива, на його могилі завжди лежать живі квіти, "і тому меморіальна дошка на будівлі клініки Маковського буде відновлена".

Водночас, посольство Росії в Україні передало ноту українському МЗС у зв'язку з викраденням меморіальної таблички Столипіну.

"Розраховуємо, що меморіальна дошка буде відновлена на старому місці, винні у святотатстві будуть знайдені й понесуть заслужене покарання", - сказано в ноті.

Меморіальну дошку Столипіну відкрили у вересні 2011 року з нагоди 150-й річниці від дня його смерті. Через декілька місяців після відкриття дошка піддалася вандалізму – невідомі завдали по ній удари, у результаті чого на ній залишилися сліди.

29 липня поточного року меморіальна дошка зникла: на місці, де вона раніше висіла, немає жодних слідів вандалізму, із вигляду – її акуратно викрутили без ушкоджень стіни.

Детальніше про Столипіна і його стосунок до України читайте на Історичній Правді

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування