У владі запевняють, що росіянам відмовляють у статусі біженця не через політику

Вівторок, 30 липня 2013, 13:39

Голова Державної міграційної служби Василь Грицак заперечує політичні мотиви української влади у відмові в притулку росіян – фігурантів "болотної справи".

Про це він сказав на прес-ланчі в регіональному представництві верховного комісара ООН у справах біженців у вівторок, повідомляє кореспондент "Української правди".

"Якщо вам здається, що на Державну міграційну службу чинився якийсь тиск, то я вам скажу, що такого не може бути. У нас на дуже високому рівні підібрані фахівці, які займаються справами біженців... Тиску ні зі сторони адміністрації президента, ні зі сторони Кабміну, ні МВС, ні МЗС на Державну міграційну службу не було", - сказав Грицак.

"Чітко вам заявляю: такого не було, немає і не буде. Міграційна служба працює чітко в рамках закону. Якщо, можливо, десь комусь не вдалося довести перед працівниками Міграційної служби (необхідність статусу біженця) – це вже не наші проблеми. Можливо, не було достатньо документів, можливо, вони не були вчасно подані", - додав він, коментуючи відмови декільком росіянам-активістам у наданні статусу.

Навесні Державна міграційна служба України відмовила в наданні статусу біженця активісту "Другой России" Олексію Дев'яткіну, журналістці Дженні Курпен і активісту "Солидарности" Михайлу Маглову. Вони затримувалися у Росії у травні 2012 року за участь у акціях протесту на Болотній площі у Москві. Відмову у статусі біженця вони оскаржили.

Хотів отримати статус біженця в Україні і ще один громадянин РФ, представник "Російського соціалістичного руху" Філіп Гальцов.

Регіональний представник верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек повідомив, що два дні тому Україна відмовила в наданні статусу біженця і Філіпу Гальцову. Адвокат Гальцова планує подавати апеляцію.

Разом з тим, присутня на заході директор департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби Наталя Науменко не змогла підтвердити цю інформацію. За її даними, така людина не зверталися до Міграційної служби по отримання притулку.

Водночас Андрисек розповів, що за весь минулий рік лише один громадянин Росії отримав статус біженця в Україні.

"Для мене це не зрозуміло. Думаю, скоро ми зможемо побачити, скільки з тих осіб отримають статус (біженця) в інших країнах", - сказав регіональний представник верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, Білорусі та Молдові.

Він також навів статистику Польщі, де за минулий рік 405 росіянин отримали статус біженців, що становить 74,1% від усіх заявників на притулок у Польщі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News