Парламентська опозиція пропонує створити відеоархів допитів

Середа, 31 липня 2013, 10:29

Народний депутат від "Батьківщини" Тетяна Слюз пропонує дозволити проводити допит із застосуванням відеозапису з обов'язковою архівацією даних.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо проведення допиту)", пише "Комерсант-Україна".

"Матеріали, отримані із застосуванням відеофіксації допиту, мають суттєві переваги перед іншими способами відображення і збереження відомостей (протокольний опис, фотозйомка, аудіозапис), які використовуються в правоохоронній діяльності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У документі передбачено, що відеоматеріали в обов'язковому порядку стануть додатком до протоколу допиту.

Слід зазначити, що в чинному Кримінальному процесуальному кодексі п. 5 ст. 224 передбачає можливість використовувати під час допиту фотозйомку, аудіо-та відеозапис.

"Однак ми хочемо на законодавчому рівні зробити обов'язковою відеофіксацію, а також зберігати архів допитів на сучасних носіях, щоб громадяни - засуджені або засуджені, їхні адвокати мали право в будь-який момент у вільному доступі їх переглянути", - розповіла Слюз.

За її словами, відеофіксація свідчень є хорошим інструментом захисту прав громадян і дозволить підтвердити правдивість показань для всіх учасників судових процесів.

Представники парламентської більшості заявили, що підтримують ідею відеофіксації допитів з подальшою їх архівацією.

"Ця ідея посилить прозорість роботи органів внутрішніх справ. Якщо мова йде про чесному розслідуванні справи, то в відеофіксації зацікавлені всі учасники - і правоохоронні органи, і громадяни", - зазначив народний депутат Микола Левченко з ПР.

На його думку, складності можуть виникнути не з прийняттям закону, а з його виконанням.

"Введемо відеофіксацію, але є ще коридори та інші приміщення, де не зніматимуть на камеру. Необхідно усунути головну причину - принцип роботи міліції, який заснований на кількісних показниках", - вважає пан Левченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування