Сноуден розповів про ще одну програму стеження. США відповіли

Середа, 31 липня 2013, 20:36

Спецслужби США за допомогою програми XKeyscore мають доступ "практично до всього, що робить типовий користувач інтернету".

Про це свідчить новий документ, опублікований колишнім співробітником американських спецслужб Едвардом Сноуденом у середу, повідомляє "Німецька хвиля".

Британська газета The Guardian в середу, 31 липня, опублікувала отримані нею від Сноудена матеріали АНБ про секретну програму XKeyscore.

Відповідно до опублікованого документу, який датований 2008 роком, аналітики Агентства національної безпеки США (АНБ), у розпорядженні яких, за словами Сноудена, "колосальна база даних", можуть вести пошук за іменами, адресами електронної пошти, телефонними номерами і пошуковими запитами без попереднього дозволу на те суду або узгодження з колегами по службі.

За даними, отриманими газетою, маючи програму XKeyscore, спецслужби мають доступ "практично до всього, що робить типовий користувач в інтернеті": адреси, чати, пошукові слова, контакти мільйонів людей.

Аналітики можуть використовувати XKeyscore та інші системи АНБ для перехоплення повідомлень про діяльність осіб у Мережі в реальному часі.

Із застосуванням цієї системи, як випливає з документа, до 2008 року вдалося знешкодити 300 терористів. Частково цю програму, правда, поки в тестовому режимі застосовують і у Відомстві з охорони Конституції ФРН.

У той же час в середу офіс директора національної розвідки США Джеймса Клеппера оприлюднив три розсекречених документа, які санкціонують збір американськими спецслужбами інформації про телефонні дзвінки, пише "Інтерфакс-Україна".

"В ім'я більшої прозорості директор національної розвідки санкціонував розсекречення і публікацію документів, пов'язаних зі збором даних про телефонні дзвінки відповідно до патріотичного акту", - наголошується в заяві.

Йдеться, зокрема, про постанову суду з контролю за зовнішньою розвідкою США (FISC) від квітеня 2013 року, в якій описуються інструкції щодо збору та зберігання інформації.

Патріотичний акт - федеральний закон, прийнятий у США в жовтні 2001 року, який дає уряду і поліції широкі повноваження по нагляду за громадянами.

Закон, зокрема, розширив права ФБР з прослуховування і електронне стеження, що багатьма було розцінено як порушення четвертої поправки до Конституції.

Публікація подібного роду відомостей пов'язана зі скандалом, викликаним оприлюдненням екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом інформації про секретні операції спецслужб США по стеженню в Інтернеті і збору даних про телефонні дзвінки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News