Третина мешканців Криму не хоче незалежної України

Неділя, 18 серпня 2013, 19:01

Підтримка незалежності України дуже сильно залежить від регіону проживання та етнічної самоідентифікації.

Про це свідчать дані соцопитування, який провели Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг".

Як повідомила в інтерв'ю ZN.UA голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в ході соцопитування ставилося запитання про те, до якої національності відносить себе респондент.

За самоідентифікацією різниця в підтримці незалежності між українцями і росіянами вийшла досить велика, фактично в два рази: з тих, хто відносить себе до українців, за незалежність проголосували б 66%, з тих, хто відносить себе до росіян, - 32%.

"Найбільші відмінності спостерігаються по регіонах опитування, і вони не просто статистично значущі, а свідчать про абсолютно різні політичні орієнтації частин суспільства. За незалежність в Києві виступають 89% жителів, у Західному регіоні - 87%, що в порівнянні з середнім показником 61% значно вище. У Північному регіоні незалежність відстоює 81%", - розповіла соціолог.

"В АР Крим за незалежність країни виступає 31%, на Сході - 42%, на Півдні - 52%, у Центрі - 62%. Різниця між показниками Києва та Криму - майже триразова! І, відповідно, серед тих, хто не підтримав би незалежність, різниця ще більше: у Києві не підтримали б її всього 2%, на Заході - 4%, а в Криму - 36%. Фактично це ставлення до держави Україна, і воно дуже різне", - підкреслила Балакірєва.

У ході дослідження було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи м. Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News