Посол США вважає, що Україна має гарні шанси на асоціацію із ЄС

Вівторок, 20 серпня 2013, 14:43

Україна має "дуже гарні" шанси на підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в інтерв’ю "Радіо "Свобода".

"Я говорю це, базуючись на тому, що я чув від української влади і європейської сторони. Всі хочуть зробити цю роботу. Але є також важливі рішення, які українська влада має ухвалити", - зазначив він.

"Ми дуже сподіваємося, що президент Янукович і його радники зможуть працювати з Коксом і Квасневським (моніторингова місія Європарламенту в судових процесах над екс-прем’єром Юлією Тимошенко й іншими колишніми чиновниками) й іншими представниками європейської спільноти задля руху вперед. Ми віримо, що Європа тримає відкритими двері для України, і сподіваємося, що українська влада увійде в ці двері", – сказав Пайєтт.

Щодо кроків, які українська влада має зробити для підвищення шансів на підписання угоди, то за словами Пайєтта, найважливіше – "це взяти до уваги стурбованість, які висловлювала Європа і багато інших країн щодо проблем із вибірковим правосуддям".

"Я був вражений, спілкуючись з людьми в уряді і за його межами після приїзду до Києва, з якою серйозністю українська влада підходить до укладення угоди про асоціацію у листопаді, зосереджуючись на різних кроках для того, щоб задовольнити стандарти Європи. Один із цих стандартів, це, звичайно, питання вибіркового правосуддя", – заявив посол.

"Ми дуже підтримуємо місію Кокса-Кваснєвського, дуже сподіваємося, що українська влада і її європейські співрозмовники зможуть знайти формулу, щоб задовольнити вимоги європейської спільноти, включно з тим, щоб припинити практику вибіркового правосуддя. Це означає питання пані Тимошенко...", - зазначив він.

"Українська влада, працюючи з Коксом та Кваснєвським і європейськими урядами, має знайти цей шлях і не моя справа тут визначати, яким він має бути, але це дуже важливо. Цим стурбована не тільки Європа, не тільки Європейський суд з прав людини, який у травні вирішив, що арешт Тимошенко незаконний, цим також стурбований уряд США. Ми не раз висловлювали свою оцінку з цього приводу", – додав Пайєтт.

Водночас він наголосив, що "для США тут йдеться не про персоналії, а про принципи".

"Йдеться про питання, як колишній високопосадовець притягається до кримінальної відповідальності, або ж щодо нього застосовується вибіркове правосуддя, за рішення, ухвалені під час перебування на посаді. Це є принцип, який стосується всіх, незалежно від політичних партій", - заявив дипломат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News