Росія сподівається, що захід не піде по "слизькій стезі" війни у Сирії

Понеділок, 26 серпня 2013, 21:26

Президент Росії Володимир Путін обговорив по телефону з прем'єром Великобританії Девідом Кемероном ситуацію в Сирії.

Заради цього він пішов з наради щодо паливно-енергетичного комплексу в Кемерово, повідомляється на сайті Кремля.

"У ході бесіди Володимир Путін і Девід Кемерон приділили основну увагу ситуації в Сирії на тлі повідомлень ЗМІ про можливе застосування хімічної зброї поблизу Дамаску", - наголошується в повідомленні.

"Розмова відбулася за ініціативою британської сторони", - уточнили в Кремлі.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров у понеділок провів прес-конференцію щодо ситуації в Сирії.

"Нас вкрай турбує нинішня ситуація. Розростається істерія, нагнітається конфронтація у зв'язку з твердженнями про те, що влада САР застосувала хімічну зброю 21 серпня у Гуті. Під цим приводом відбувається масоване нарощування бойових засобів у регіоні, лунають заклики і навіть погрози застосування військової сили проти режиму Асада", - зазначив він.

"Ми незмінно наполягаємо на розслідуванні будь-яких повідомлень про те, що застосовувалося або могло бути застосовано хімічну зброю або хімічні отруйні речовини", - уточнив дипломат, додавши, що такі "розслідування мають бути представлені до Ради Безпеки ООН".

"Нам дуже важко зрозуміти справжні мотиви, якими керуються наші західні колеги, коли, провівши руйнівні інтервенції в Іраку, а потім в Лівії, і не вирішивши, власне кажучи, інших проблем у ході "арабської весни" в плані сприяння відповідним державам знайти стабільність, міжконфесійний, міжетнічний мир, вони починають на вищому рівні робити заяви, які дійсно вражають невиразністю курсу, яким пропонується йти", - заявив Лавров.

"Застосування сили без санкції РБ ООН є грубим порушенням міжнародного права. Ще раз підкреслю - навіть залишаючи осторонь правовий і морально-етичний аспекти (справи) - конкретні наслідки зовнішнього втручання, несанкціонованого міжнародним співтовариством, тільки різко погіршують ситуацію в країні, яку як би рятували від диктатури і де хотіли заснувати демократію", - уточнив він.

"Я з великою тривогою слухав заяви, що лунають з Парижа і Лондона, про те, що НАТО може втрутитися для знищення хімзброї в Сирії і без санкції Ради безпеки ООН. Це дуже небезпечна і слизька дорога. На неї вже кілька разів ступали наші західні партнери. Сподіваюся , здоровий глузд все ж візьме гору", - підсумував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News