Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" хоче виміняти у "Газпрому" транзит на 2 мільярди

Вівторок, 27 серпня 2013, 11:43

"Нафтогаз" готовий виконати вимогу "Газпрому" і закачати в свої підземні сховища обсяги газу, необхідні для безперебійного транзиту газу до Європи.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє "Комерсант-Україна".

Як стверджує співрозмовник видання в Міненерго, Україна запропонувала Москві кілька варіантів вирішення питання про закачування в ПСГ.

Досі Україна заявляла, що закачає тільки необхідні їй 14 мільярдів кубометрів, а "Газпром" вимагав збільшити цей обсяг до 19 мільярдів кубометрів.

"Перший - ми можемо дозволити зберігати в підземних газосховищах резервний об'єм газу, не стягуючи плату за його підйом. Другий - ми купимо цей газ, але тільки за умови, якщо "Газпром" або "Газпромбанк" нададуть безвідсотковий кредит на його закупівлю і продовжать вже отримані раніше кредити", - розповіли в Міненерго.

Від першого варіанту "Газпром" вже відмовився. Питання закачування газу за рахунок кредиту "Газпромбанку" зараз розглядається: для покупки додаткових 5 мільярдів кубометрів "Нафтогазу" необхідно близько 2 мільярдів доларів.

Можливість же продовження взятих "Нафтогазом" торік під 8,5% річних 2 мільярдів доларів співрозмовник видання в "Газпромі" коментувати не став.

У Міненерго свої дії пояснюють тим, що Україна не хоче знову опинитися в ситуації 2009-го і 2011-го років, коли нашу країну звинуватили в перебоях поставок газу до Європи.

"Насправді це "Газпром" знизив обсяги прокачування, але довести це ми не змогли - наша газотранспортна система досі не скрізь обладнана лічильниками, які б показали, скільки газу зайшло з території Росії", - пояснило джерело в українському Кабміні.

До цього формування запасу в 4-5 мільярдів кубометрів газу для підстраховки споживачів газу з ЄС здійснював саме "Нафтогаз". Але цього року Україна вирішила відмовитися від такої практики, сказавши, що якщо у "Газпрому" є бажання, він може закупити газ за свій рахунок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...