Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США готуються вдарити по Сирії вже наприкінці тижня

Середа, 28 серпня 2013, 12:45

США, Великобританія і Франція готуються завдати удари по окремих цілях у Сирії за допомогою крилатих ракет наприкінці цього тижня, ці удари можуть протривати 2-3 дні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на закордонні ЗМІ.

Агентство АР повідомило, що США і їхні закордонні партнери планують почати силову акцію проти Сирії вже в четвер.

Президент США Барк Обама планує операцію, яка покликана підірвати сирійський режим, позбавити його здатності використовувати хімічну зброю, але не ставить за мету скинення Башара Асада, заявив New York Times представник адміністрації.

Як повідомляє АР, операція проти Сирії буде здійснюватися, головним чином, ударами з кораблів ВМС, що перебувають у Середземному морі.

У середу в Парижі й Лондоні зберуться ради безпеки, щоб фіналізувати плани ударів по Сирії, повідомляє Financial Times. Очікується, що позачергова сесія британського парламенту проголосує за участь Великобританії в акції.

Північноатлантична рада також планує обговорити в середу на рівні постійних представників 28 держав-членів НАТО ситуацію в Сирії, повідомив "Інтерфаксу" чиновник в апарату організації.

Міністр оборони США Чак Хейгел заявив, що американські військові вже "готові діяти" і чекають наказу президента.

А представник Білого Дому Джей Карні заявив: "Президент Барак Обама розглядає різні варіанти дій у відношенні Сирії. Розглянуті плани військового характеру не ставлять своєю метою скинення Асада".

Карні також дав зрозуміти, що президент Сирії повинен сам покинути свою посаду і передати владу перехідному уряду.

Влада США планує найближчим часом опублікувати доповідь розвідки про застосування хімічної зброї в Сирії.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що світове співтовариство не може залишатися байдужим до застосування хімзброї у Сирії, але військові дії мають бути законними й пропорційними.

За його словами, не може бути й мови про те, щоб Великобританія і її союзники були втягнуті в конфлікт у масштабах усього Близького Сходу. Можливе військове втручання має бути стримувальним фактором застосування хімічної зброї, сказав Кемерон.

А генсек ООН Пан Гі Мун закликав дати час експертам ООН на розслідування інформації про застосування хімзброї у Сирії. "Припиніть боротьбу, дайте шанс дипломатам", - сказав він.

А віце-президент США Джо Байден заявив, що "сирійський режим – єдиний, хто має (хімічну) зброю" і вже застосував її.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...