Уряд Британії офіційно обгрунтував легальність удару по Сирії

Четвер, 29 серпня 2013, 18:46

Уряд Великобританії 29 серпня опублікував документи, покликані обгрунтувати легальність намірів Лондона завдати військового удару по урядових об'єктах у Сирії.

На думку кабінету міністрів Девіда Кемерона, всі необхідні умови для початку операції "з гуманітарних міркувань" виконані.

По-перше, "більшість країн світу переконана" , що сирійський режим застосував хімічну зброю проти власного народу, по-друге, "ніякої реальної альтернативи використанню військової сили немає", по-третє, використовувати силу планується в "мінімально необхідному" для полегшення гуманітарної ситуації масштабі.

У документах підкреслюється, що Лондон неодноразово намагався довести правоту своєї позиції в Раді безпеки ООН, але його докази не були почуті, тому єдиною альтернативою залишається "прийняття виняткових заходів для зниження масштабів гуманітарної катастрофи в Сирії і підрив можливостей сирійського режиму з використання хімічної зброї".

 
 

Документ потрапив у пресу напередодні парламентських дебатів про можливість нанесення військових ударів по цілях в Сирії. На думку британського уряду, він покликаний продемонструвати легальність та необхідність таких ударів, пише Лента.ру.

США, Великобританія і Франція раніше вже поклали відповідальність за хімічну атаку в східних передмістях Дамаска на уряд Сирії і пообіцяли покарати сирійську владу за загибель сотень людей. Керівництво Сирії відкидає ці звинувачення, заявляючи, що готове до відбиття будь-якої агресії ззовні.

У Сирії знаходяться експерти ООН з хімічної зброї, які проводять розслідування на місці інциденту в передмісті Дамаска. Очікується, що вони покинуть Сирію в суботу, 31 серпня. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав у зв'язку з цим міжнародне співтовариство дочекатися результатів місії експертів, перш ніж робити висновки про природу інциденту.

За даними сирійської опозиції, в ніч на 21 серпня в дамаському передмісті Гута, що знаходиться під контролем повстанців, урядові сили застосували хімічну зброю, жертвами якої стали майже 1600 мирних жителів.

Експерти ООН повинні підтвердити або спростувати використання отруйних речовин. У їхню компетенцію, однак, не входить визначення відповідальності за їх застосування будь-якою з сторін, що воюють.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...