Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна викликає найбільше розчарування - Френсіс Фукуяма

П'ятниця, 30 серпня 2013, 09:59

В Україні становище з демократією викликає найбільше розчарування, вважає культовий американський політолог і філософ Френсіс Фукуяма.

Про це він сказав у інтерв’ю кореспонденту "Радіо Свобода", коментуючи соціально-політичні процеси у Східній Європі, Росії та Україні.

"На жаль, багато останніх подій були скоріше негативними. З моменту обрання Путіна президентом Росія послідовно рухається у зворотному від демократії напрямку. Немає вільної конкуренції інших політичних сил", - заявив Фукуяма.

"Україна ж викликає особливе розчарування. Я думав, що у 2005 році Україна мала шанс стати справжньою демократією. Але президент Янукович після його обрання демонструє, що йому досі властиві авторитарні інстинкти. Тому, думаю, більшість тенденцій у цьому регіоні несприятливі для демократії", - додав політолог.

За словами Фукуями, пострадянські країни зіткнулися з загрозою диктатури через те, що спроби встановити демократію були хаотичні, а ґрунтовні інститути відсутні.

"Демократичні сили не змогли об’єднатися і наробили помилок. Так, наприклад, вийшло з помаранчевою коаліцією в Україні, яка була внутрішньо роз’єднана і мало зробила у сфері управління країною", - сказав політолог.

За його словами, і з боку США були помилки, і вплив Росії відчутний.

"Безумовно, Росія зовсім не зацікавлена в тому, щоб у сусідніх країнах встановлювалися здорові демократії. Адже це давало б "поганий сигнал" її громадянам", - сказав Фукуяма.

"Росії, мабуть, більше подобається мати сусідами авторитарні держави. Тому ми спостерігаємо дедалі більш явне співробітництво між Росією та іншими авторитарними державами в рамках єдиного торгового простору, енергетичної та транспортної політики тощо", - додав він.

За словами політолога, найголовніше, що в людей пострадянських країн поступово змінюються погляди. Так, у Росії більшає тих, хто не схвалює політику Володимира Путіна.

"До того ж, чим довше диктатори тримаються при владі, тим гірше йдуть їхні справи – взяти хоча б управління економікою. Нарешті люди втомлюються жити при одному і тому ж диктаторі", - заявив Фукуяма.

На його думку, у деяких росіян спогади про економічний хаос і зовнішньополітичну слабкість держави у '90-ті асоціюються з періодом "демократії", і "тому деякі з них стали підтримувати Путіна" – але якщо ці спогади розвіються, "вони вже не будуть так легко миритися з авторитарним правлінням".

На запитання про Білорусь Фукуяма відповів, що "на демократію в Росії і в Україні в певному сенсі є більші сподівання".

"Коли Єльцин поставив на своє місце Путіна, то багато хто сподівався, що він дійсно наведе порядок в країні, але при цьому залишиться демократом. Подібним чином і в Україні після Помаранчевої революції люди мали великі сподівання. А в Білорусі, на жаль, одна і та ж людина керує країною фактично з моменту падіння комунізму", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування