Сноуден: США витрачають на розвідку більше 50 мільярдів доларів на рік

Субота, 31 серпня 2013, 12:37

Колишній співробітник американської розвідки Едвард Сноуден передав американській газеті Washington Post секретні дані про багатомільйонний "тіньовий бюджет" спецслужб США.

Згідно з цією інформацією, найбільший бюджет має ЦРУ - 14,7 млрд доларів, а всього на 16 розвідувальних відомств щорічно витрачається 52,6 млрд доларів, передає Бі-Бі-Сі.

На другому місці по бюджету розташувалося Агентство національної безпеки США, витрати якого в 2013 році склали 10,8 млрд доларів.

Отримані газетою документи також свідчать, що ЦРУ і АНБ проводять "наступальні кібероперації", в ході яких вони зламують комп'ютерні мережі інших країн.

"Пріоритетними" цілями контррозвідки в цих документах називаються Китай, Росія, Іран, Куба та Ізраїль. Останній є американським союзником, але в минулому був викритий в шпигунстві за США.

Як зазначає Washington Post, бюджет ЦРУ з 2004 року збільшився більш ніж на 50 %. На операції з використанням агентів щорічно виділяється близько 5 млрд доларів, з яких 67 млн ​​йде забезпечення роботи за підробленими документами шпигунів за кордоном.

Wasington Post опублікувала графіки та діаграми розподілу бюджету, але не всі документи повністю, пояснивши це "чутливими деталями", що містяться в них.

У той же час, британський уряд зажадав від американської газети The New York Times знищити копії секретних документів, переданих журналістам Сноуденом.

Як повідомляє в п'ятницю Reuters із посиланням на джерела, мова йде про документи, що розповідають про діяльність американської розвідки і британського Центру урядового зв'язку, що співпрацює з нею - спецслужби, що займається радіоелектронною розвідкою і захистом інформації уряду та армії, пише Lenta.ru.

Відповідний запит був направлений керівництву The New York Times від високопоставленого дипломата з британського посольства у Вашингтоні. За даними джерел Reuters, відповіді на цей запит дано не було.

Як повідомлялося, раніше влада Великобританії зажадала знищення документів, переданих Сноуденом, у The Guardian. У відповідь на це редакція британської газети прийняла рішення передати документи The New York Times, вважаючи, що американське видання більш захищене від тиску завдяки першій поправці до конституції США, що гарантує свободу слова.

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден передав масу секретних документів про роботу спецслужб США і Великобританії американським і британським журналістам. Він розкрив свою особистість, вже виїхавши з США, де йому тепер загрожує кримінальне переслідування. В даний час Сноуден знаходиться в Росії, де йому надали притулок.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування