СБУ вважає, що "регіонали" і комуністи не зрадили Україну, а патякали без "умислу"

Вівторок, 6 серпня 2013, 14:33

Служба безпеки не побачила ознак державної зради у зверненні 148 депутатів Верховної Ради до Сейму Польщі із проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.

Про це СБУ повідомила на запит Тиждень.ua.

"Встановлено відсутність в діях народних депутатів України жодної з форм державної зради та прямого умислу, направленого на заподіяння шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, що є обов’язковими ознаками злочину "державна зрада", - йдеться у відповіді.

"У зв’язку з викладеним, дії народних депутатів України по зверненню до Сейму Республіки Польща не містять ознак злочину, передбаченого ст. 111 КК України, а є лише висловленням окремої думки групи народних депутатів України щодо трагічних історичних подій", - вважають у СБУ.

Як відомо, 20 червня Верхня палата парламенту Польщі - Сенат - прийняла резолюцію напередодні 70-ї річниці Волинської трагедії, у якій визнала ці події "етнічною чисткою з ознаками геноциду".

Згодом 148 народних депутатів від Партії регіонів і КПУ звернулися до депутатів Сейму Польщі і маршалка Еви Копач з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.

А депутати нижньої палати польського парламенту – Сейму – 12 липня назвали польсько-український етнічний конфлікт 1940-х років "етнічною чисткою з ознаками геноциду", тоді як поправка щодо вживання терміну "геноцид" не пройшла.

15 липня народний депутат України від "Свободи" Ірина Фаріон попросила СБУ проаналізувати на наявність ознак державної зради у зверненні представників парламентської більшості, а комітет Верховної Ради з питань регламенту – перевірити, чи такими діями 148 парламентарів не порушили присяги народного депутата.

Екс-президент України Леонід Кравчук сказав: "Заява 148 з них із закликом до польського Сейму визнати події на Волині геноцидом – безпрецедентний у світовій історії випадок, коли політики просять законодавчий орган іншої держави звинуватити у найважчому із злочинів представників свого народу".

"Це антигромадський, антинаціональний крок, що може бути прирівняний до національної зради. Ці 148 депутатів (більшість з яких ігнорує одну з найбільших трагедій в минулому України – Голодомор, що був злочином геноциду проти мільйонів українців) розтоптали нашу історію", - заявив Кравчук.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування