Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Норвегії до влади прийшли консерватори

Вівторок, 10 вересня 2013, 08:09

У результаті парламентських виборів у Норвегії перемогла правоцентристська коаліція.

Підрахунок 95,2% голосів виборців показав, що Робоча партія, очолювана нинішнім прем'єром Йенсом Столтенбергом, втратила підтримку норвежців, повідомляє кореспондент "Української правди". 

За лейбористів проголосували 30,8% виборців, що на 4,6% менше, ніж на виборах у 2009 році. Нинішня підтримка дає партії 55 мандатів у парламенті. 

У свою чергу головний конкурент Робочої партії, Права консервативна партія отримала 26,9% голосів, що більше на 9,6% у порівнянні з минулими виборами. Вона отримує 48 мандатів, однак за допомогою інших партій їй вдається сформувати більшість. 

Партія прогресу (29 мандатів; 16,2% голосів), Християнська народна партія (10 мандатів, 5,6% голосів) і Ліва ліберальна партія (9 місць; 5,6% голосів), разом із Правими консерваторами, становлять правоцентристську коаліцію, яка, за попередніми даними, отримує 96 зі 169 місць у парламенті.

На посаду прем'єр-міністра претендує голова Партії консерваторів Ерна Солберг.

Консерватори Норвегії святкують перемогу. Фото Ольги Андрущенко
Консерватори Норвегії святкують перемогу. Фото Ольги Андрущенко

У ніч із понеділка на вівторок вона вже привітала своїх соратників і виборців із перемогою, а також нагадала, що "консерватори знову прийшли до влади через 23 роки".

Права консервативна партія Норвегії за результатами виборів зможе сформувати більшість із партнерами
Права консервативна партія Норвегії за результатами виборів зможе сформувати більшість із партнерами

 

У свою чергу чинний прем’єр, лідер лейбористів Столтенберг визнав поразку лівоцентриської коаліції, яка була при владі протягом 8 років, і заявив, що його партія буде "конструктивною й діяльною опозицією".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування