Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обама готовий відкласти удар по Сирії, але сумнівається у цьому варіанті

Вівторок, 10 вересня 2013, 08:40

Президент США Барак Обама заявив, що відкладе плани завдати удару по Сирії, якщо уряд країни погодиться передати арсенал хімічної зброї під міжнародний контроль.

Водночас він сумнівається, що уряд Башара Асада виконає цю умову, сказав президент американським телеканалам, передає "Бі-Бі-Сі Україна".

Напередодні Росія запропонувала Сирії відмовитися від хімічної зброї. Конгрес США, тим часом, готується до дебатів щодо дозволу на військову операцію в Сирії.

Обама наполягає на необхідності здійснити обмежену військову операцію, аби покарати режим президента Сирії Башара Асада за застосування хімічної зброї, а також утримати його від використання цієї зброї знову.

"Я хочу забезпечити, аби норми проти застосування хімічної зброї виконувалися", - сказав американський президент каналу ABC News.

"Це відповідає нашим інтересам національної безпеки. Якщо ми зможемо досягти цього без військового удару – я віддам перевагу такому варіанту", - додав він.

Пропозицію Росії передати хімічну зброю Сирії під міжнародний контроль Обама назвав "потенційним проривом" у вирішенні конфлікту у цій державі, але сумнівається в реалізації цього підходу, передає "Радіо Свобода".

"Це потенційно позитивний прорив. Я повинен сказати, що це малоймовірно, щоб ми повернулися до того моменту, щоб публічно заявити, що без військового втручання могли розв’язати проблему використання хімічної зброї у Сирії", - сказав президент США.

"Щиро кажучи, я ще не прийняв рішення (щодо Сирії)", - заявив Обама в інтерв'ю телеканалу "Ен-Бі-Сі", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він не певен у результатах голосування у Конгресі США, який повинен санкціонувати удар по Сирії, однак заявив: "Якщо ми не будемо продовжувати виявляти серйозний військовий тиск, гадаю, нам не вдасться домогтися тієї угоди, якої нам би хотілося".

Як відомо, США звинувачують Дамаск у військових злочинах, в тому числі у застосуванні хімічної зброї 21 серпня, у результаті чого загинуло 1429 людей. Однак сирійський режим відкидає ці звинувачення.

Москва закликала Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль і знищити її, якщо це дозволить уникнути військового удару з боку США.

Цю ініціативу вже підтримали генсек ООН Пан Гі Мун і голова МЗС Сирії Валід Муаллем. Голова МЗС Франції Лоран Фабіус заявив, що пропозицію слід ретельно вивчити за умови, що зброя буде передана під міжнародний контроль оперативно, і винні в хімічній атаці будуть покарані.

Представники Польщі і Великобританії вже заявили, що їхні країни не братимуть участі у військовій операції проти Сирії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: