Звільнений заручник: газову атаку в Сирії організувала опозиція

Вівторок, 10 вересня 2013, 09:22

Бельгійський учений П’єр Пиччінін да Прата, викуплений із полону в Сирії в понеділок, заявив, що газову атаку під Дамаском 21 серпня організували бойовики-ісламісти.

"Мені довелось почути розмову бойовиків про підготовку газової атаки, з метою спровокувати іноземне вторгнення. Сповістити про це – мій моральний борг", - заявив він у прямому ефірі телеканалу РТЛ-ТВІ, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Раніше вчений завжди виступав на підтримку сірійської опозиції, зазначає агентство.

Пиччінін да Прата був захоплений бойовиками під Дамаском у квітні цього року під час своєї сьомої поїздки до Сирії з 2010 року, він провів 5 місяців у полоні в екстремістів.

На його думку, будь-яке іноземне втручання в Сирії "безглузде й безпідставне".

"Кого тепер підтримувати? Я завжди виступав за Сірійську вільну армію, у яку входили серйозні люди, колишні офіцери, дезертири, щоб підтримати революцію", - підкреслив він. 

"Ми не надали їм допомоги, віддавши ситуацію в руки тисяч ісламістських угруповань, яких підтримують монархії Перської затоки. Тепер там лише угруповання бандитів. Підтримувати когось пізно", - вважає вчений.

МЗС Бельгії вже оголосив, що заяви колишнього заручника потребують перевірки.

П’єр Пиччінін да Прата повідомив, що в полоні переносив регулярні побої й катування. Двічі він і італійський журналіст газети "Стампа" Доменіко Куіріко, захоплений разом із ним у пригороді Дамаска, намагалися втекти, однак їх ловили й піддавали суворим покаранням.

За словами Пиччініна да Прата, бандити двічі влаштовували фальшиву страту журналіста.

За повідомленням телеканалу, звільнення обох заручників стало "результатом тісної взаємодії Брюсселя й Рима", тим часом, подробиці переговорів і сума викупу не розголошуються.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...