Суддю ВСУ Кривенко, якого звинувачували у порушенні присяги, не звільнили

Середа, 11 вересня 2013, 10:14

Вища рада юстиції відмовився звільнити суддю Віктора Кривенка з посади заступника голови Верховного суду за нібито порушення присяги.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Пропозицію про звільнення заступника голови Верховного суду Кривенка після перевірки вніс перший заступник генпрокурора, член ВРЮ Ренат Кузьмін.

Ініціював перевірку народний депутат VI скликання Владислав Забарський (Партія регіонів), причому звернення про порушення суддівської присяги Кривенком він подав ще в 2010 році.

На засіданні ВРЮ Кузьмін був відсутній, його доповідь зачитала член ради Лідія Ізовітова.

Згідно зі звітом, вина Кривенко полягала в тому, що під час головування на з'їзді Ради суддів у 2005 році він порушив регламент при обранні В'ячеслава Джуня суддею Конституційного суду.

"У бюлетені біля імені Джуня стояло інше по батькові, крім того, на голосуванні він набрав 177 голосів, у той час як за регламентом необхідно отримати як мінімум половину голосів делегатів, а це 261 голос. Було проведено повторне голосування, В'ячеслав Джунь набрав тільки 258 голосів, але ці результати були затверджені", - повідомила Ізовітова.

"Все було саме так, як сказано у звіті. Я був головуючим на з'їзді Ради суддів вісім років тому. Але за бюлетені відповідав не я, а лічильна комісія. Всі інші питання я ставив на голосування і порушення присяги не допускав", - запевнив він.

Після нетривалого обговорення в закритому режимі ВРЮ вирішила відхилити пропозицію про звільнення судді.

"Рішення було прийнято одноголосно. Ми вважаємо, що в діях Віктора Кривенка немає порушення присяги судді. По-перше, він головував на з'їзді, а це не суддівська діяльність, по-друге, рішення в даному випадку приймав колегіально Рада суддів. Я думаю, що це пропозиція була внесена на якихось інших підставах, а не у зв'язку з тим, що суддя порушив присягу", - повідомив член ВРЮ Сергій Сафулько.

Ініціатор перевірки Забарський коментував рішення ради без особливого ентузіазму.

"Я звернувся до ВРЮ, бо були підстави. Це історія того часу, коли я ще був народним депутатам, зараз я це коментувати не буду", - заявив він.

Як відомо, раніше Кривенко заявляв, що йому "пригадали 2005 рік та хочуть звільнити за незалежну позицію".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування