Опозиція вимагає переформатувати ЦВК до грудневих виборів

Середа, 11 вересня 2013, 12:23

Опозиція наполягає на переформатуванні ЦВК до виборів у проблемних округах.

Про це заявив народний депутат від фракції Батьківщина Руслан Князевич у своєму виступі на засіданні круглого столу , передає "ЛігаБізнесІнформ".

Князевич підкреслив , що Україна повинна була виправити недоліки в законі про вибори народних депутатів , які призвели до проблем у підрахунок голосів на п'яти округах.

Він також нагадав, що перевибори призначені на 15 грудня і 15 жовтня стартує нова виборча кампанія.

Проте, за його словами, проблеми в законодавстві залишаються і стосуються зокрема умов формування виборчих комісій - від центральної до дільничних.

Князевич підкреслив, що склад ЦВК в даний час не забезпечує пропорційного представництва парламентських фракцій і таким чином на сьогоднішній день не можна говорити про її об'єктивної та неупередженої позиції.

Депутат також нагадав, що термін повноважень більшості членів ЦВК закінчується найближчим часом і якщо комісія не буде переформатована на нових умовах, про її об'єктивність не можна буде говорити протягом найближчих семи років.

"Діяльність такої комісії породить ті ж проблеми, про які ми зараз говоримо

... Найбільша проблема - це не виконання законодавства або його виконання таким специфічним чином, який апріорі дає прерогативу або перевагу тій політичній силі, яка контролює центральну і місцеві окружні та дільничні комісії" , - сказав він.

За словами Князевича, в України є унікальний шанс напередодні саміту у Вільнюсі знайти консенсусу в парламенті з даного питання і внести зміни до закону про вибори народних депутатів.

У свою чергу міністр юстиції Олена Лукаш висловила сумніви в тому, що зміна до закону про вибори можуть бути внесені найближчим часом.

Вона зазначила, що свої зауваження до розробленого Кабінетом міністрів законопроекту Венеціанська комісія подасть у жовтні, після чого законопроект має бути доопрацьований.

Верховна Рада призначила вибори в проблемних округах на 15 грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування