Росія та США домовились знищити хімічну зброю Сирії. Дамаск проти

Субота, 14 вересня 2013, 15:49

Росія і США узгодили передачу хімзброї Сирії під міжнародний контроль.

Про це заявив держсекретар США Джон Керрі після переговорів з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, повідомляє "Русская служба ВВС".

За словами Керрі, Москва і Вашингтон домовилися, якого типу хімічну зброю повинно бути вивезено з Сирії та знищено.

Протягом тижня Сирія має надати повний список хімічних озброєнь, якими володіє, та до листопада надати міжнародним групам та інспекторам доступ до всіх об'єктів.  За даними адміністрації США, в Сирії є близько 1000 тонн хімічної зброї, яка зберігається на 45 об'єктах.

Планується, що всю хімічну зброю буде знищено до середини 2014 року. Передбачається, що угода набуде чинності після прийняття резолюції ООН, в якій буде вказано санкції на випадок, якщо Сирія не виконає своїх зобов'язань.

У свою чергу Лавров  зазначив, що у запропонованій угоді немає згадки про можливість військового удару на той випадок, якщо Сирія не виконає домовленостей.

У відповідь на це глава Вищої військової ради сирійської опозиції генерал Салім Ідріс відкинув угоду між США і Росією з контролю над хімічною зброєю в Сирії.

Виступаючи на прес -конференції в Туреччині, генерал заявив: угода не стане вирішенням конфлікту. За його словами, опозиція продовжить свою боротьбу.

Також генерал порадив американській стороні не попадатися на вудку російської ініціативи, головна мета якої, на його погляд - відтягнути час.

Пізніше Салім Ідріс заявив, що президент Сирії Башар Асад розпорядився вивозити хімічну зброю з країни в Ліван і Ірак напередодні нових інспекцій ООН. Як повідомляє "Газета.Ru" з посиланням на Reuters, за інформацією Ідріса, армія вже приступила до перевезення хімзброї. Офіційний Дамаск поки ніяк не коментував цю інформацію.

Разом з тим повідомляється про чергові зіткнення між урядовими військами і повстанцями в контрольованих опозицією передмістях Дамаска. За повідомленнями очевидців, сирійські військові літаки здійснили авіанальоти.

Раніше генсек ООН Пан Гі Мун заявив, що на початку наступного тижня інспектори ООН представлять Раді безпеки доповідь, яка цілком підтвердить факт використання хімічної зброї в передмісті Дамаска 21 серпня. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування