Кличко зможе піти в президенти завдяки ЄСПЛ та Мельниченку

Субота, 14 вересня 2013, 18:27

Лідер "УДАРу" Віталій Кличко зможе звернутися до "прецеденту Мельниченка" у разі, якщо Центрвиборчком відмовить йому в реєстрації на виборах президента 2015 року.

Як зазначається в матеріалі "ZN.UA", при реєстрації Кличко кандидатом у президенти у ЦВК можуть виникнути питання щодо його тривалого перебування за межами України і можливого порушення цензу осілості.

Як відомо, навесні 2013 року Кличко в шоу на каналі BBC заявив, що живе в Україні останні 6 років ( з 2007 року). Трохи пізніше Кличко уточнив , що "жив у Німеччині майже 13 років". Згідно з Конституцією, учасник президентських виборів повинен проживати в Україні , як мінімум, з 2005 року.

Сам Кличко прокоментував ситуацію , заявивши , що проживає в Україні  "з часу проголошення незалежності держави".

"Мої перебування за кордоном були пов'язані з проведенням боїв і підготовкою до них. А з часу моєї активної політичної діяльності - це і багато відряджень для зустрічей з провідними іноземними політиками та громадськими діячами", - додав Кличко.

Також він заявив, що для підтвердження цензу осілості надасть Центрвиборчкому " необхідні документи , визначені чинним законодавством".

"У разі , якщо ЦВК відкине доводи Кличко , політик може спертися на відоме рішення Європейського суду "Мельниченко проти України". У 2002 році ЦВК відмовив ініціатору "касетного скандалу" Миколі Мельниченку в реєстрації кандидатом у народні депутати , оскільки претендент порушив конституційний припис про обов'язкове 5-річне проживання на території України", - зазначає видання.

Через 2 роки ЄСПЛ оголосила права кандидата Мельниченко порушеними.

Суд зазначив: "Враховуючи національне законодавство і практику , Суд встановив , що вимога проживання в Україні не було абсолютним, і що національна влада, надаючи дозвіл або відмовляючи в реєстрації певного кандидата, була зобов'язана враховувати його конкретну ситуацію".

Також суд нагадав, що за Міжнародним пактом про громадянські і політичні права (учасником якого є Україна), "особи, які мають право бути обраними, не повинні позбавлятися його через нерозумні або дискримінаційних вимог, таких, як освіта, проживання або походження...".

"Таким чином якщо у кандидата є паспорт громадянина України, де присутня відмітка про реєстрацію постійного місця проживання, він має право бути обраним. У разі ж, якщо йому відмовляють, це - " нерозумне обмеження", що порушує Конвенцію про захист прав і основних свобод людини", - зазначається у матеріалі "ZN.UA".

Нагадаємо, за даними джерел УП, вже існує чернетка юридичної схеми, за якою лідера УДАРу не допустять на наступні президентські вибори.

Разом з тим в "УДАРі" заявляють: Кличко має право на проживання в Німеччині, що не суперечить українському законодавству і його українському громадянству та це можуть використати в боротьбі з ним його політичні опоненти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News