Німецьке видання: українська політика нагадує жорстоку гру

Понеділок, 16 вересня 2013, 16:19

За правління в Україні президента Віктора Януковича українським політичним біженцям не варто сподіватися на повернення додому.

Про це пише "Тиждень.ua" з посиланням на німецьку газету Die Presse.

Видання зазначає, що "Янукович під тиском ЄС може звільнити свого основного політичного конкурента Юлію Тимошенко".

"Незадовго після інавгурації президента Януковича в Україні розгорнулася ціла хвиля розслідувань справ пов’язаних із соратниками Тимошенко. Це стосувалося такої великої кількості осіб, що складно повірити у те, що це були їхні особисті прорахунки", - пише журналіст Юта Зомербауер.

Після того, як Юрій Луценко та Юлія Тимошенко потрапили за ґрати ті, хто не хотів "побачити українські в’язниці з середини", втекли закордон.

"Європейські держави визнали їхні аргументи вартими довіри", - пише Зомербауер.

Тому колишні українські високопосадовці отримали політичний притулок. Зокрема екс-міністр економіки Богдан Данилишин та чоловік Юлії Тимошенко Олександр у Чехії, екс-міністр оборони Валерій Іващенко у Данії, а екс-депутат Андрій Шкіль зараз шукає притулку у Франції.

Зомербауер змогла поспілкуватися з одним із українських політичних біженців – Михайлом Поживановим, який зараз мешкає в Австрії.

Він заявив, що перебуває в Австрії, бо отримав тут роботу, проте не може повернутися до України, бо тут на нього чекатиме суд, як і решту українських політичних біженців.

"Повернутися до Києва поки що зважився лише один. Завдяки методу, з яким дехто міг би посперечатися: під захистом депутатської недоторканості", - пише Зомербауер і як приклад наводить історію Арсена Авакова, який повернувся до України після того, як його було обрано депутатом Верховної Ради VII скликання.

"Українська політика нагадує жорстоку гру не на життя, а на смерть. Той, хто має владу, тому належить усе; той, хто все втрачає, то так само втрачає все", - пише Die Presse про українську політику.

"Саме тому у Авакова немає сумнівів у тому, щоб свою депутатську недоторканність використовувати на свій захист. Проте іншим українським політичним біженцям закордоном поки що про такий розвиток подій можна лише мріяти", - йдеться у публікації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...