Кучмі важко зрозуміти дії Путіна

Вівторок, 17 вересня 2013, 16:53

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що дії Росії з обмеження експорту українських товарів штовхають Україну до вступу в ЄС.

"Вона (Росія) робить сьогодні все для того, щоб Україна вступила до Євросоюзу" , - сказав він журналістам після відвідування Кримського індустріально-педагогічного університету у вівторок у Сімферополі .

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" , чи не є дії Росії примусом України до вступу в Митний союз у частині обмеження експорту українських товарів , Кучма зазначив: "Мені важко зрозуміти в цій частині російське керівництво. Важко , дійсно. Тому що ми багато говоримо про історію , про братні відносини ... , але вони на братські не схожі абсолютно. Мені здається, час пройде і вітер поміняється, тому що ми не можемо жити один без одного".

При цьому він додав: "Я говорив раніше і сьогодні можу повторити, що я майбутнє, припустимо, без Росії не бачу, але в тому, що нас цікавлять європейські цінності, європейські технології, і так далі, немає сумніву. Ви ж чули заяви Путіна раніше? Що прийміть нас до зони вільної торгівлі ЄС ... були такі заяви? А чому нам не можна ? Відповідь настільки ясна і зрозуміла".

"Я переконаний, що якщо сьогодні поставити запитання в цьому залі, який стратегічний курс розвитку України ви бачите, то ви все однозначно скажете - європейський" , - сказав він.

"Але це ні в якому разі не означає , що ми кудись маємо розвернутися, від когось йти. Місце у нас відоме, воно з усіх точок зору, особливо з геополітичної точки зору, дуже комфортне. Треба тільки цим місцем вміло користуватися. І те, що поруч з нами, в тому числі велика Росія, з цим треба рахуватися" , - зазначив екс-президент.

"Найголовніше - завжди треба знаходити взаєморозуміння, завжди треба виходити з того, що до нас теж повинні ставитися на рівні, що ми ні в кого не повинні бути підмайстрами, ми не повинні прикладати руку і говорити, що те, що нам скажуть або з Москви, або з Брюсселя, або з Вашингтона, чи ще звідки-небудь, то треба чинити саме так" , - додав Кучма.

"У нас завжди має бути позиція, виходячи з наших національних інтересів. А наша позиція - не служити комусь, а служити своєму власному народу, щоб з кожним роком люди відчували впевненість у завтрашньому дні. Того, чого сьогодні, на наш жаль, немає", - підкреслив екс -президент.

Кучма також додав: "Ми всі прекрасно розуміємо, і не треба будувати ілюзій, не треба переконувати всіх і вся в тому, що у нас все чудово і дивно, бо люди відчувають завжди по тому, що є у них в кишені . Їх не цікавить велика політика - багатьох цікавить , як поповнити сімейний бюджет" .

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування