Колонія намагається відібрати в засудженого гроші, які він виграв у Євросуді?

Середа, 25 вересня 2013, 11:09

Дружина одного з українських засуджених стверджує, що її чоловіка змушують "зробити анонімну пожертву" керівництву його колонії на Черкащині, віддавши гроші, отримані за вироком Європейського суду.

Про це йдеться в матеріалі "Радіо Свобода".

Костянтин Ходаківський – один із сімнадцяти заявників у справі про катування ув’язнених Ізяславської колонії на Хмельниччині у 2007 році.

Там засуджені оголосили голодування на знак протесту проти поганих умов утримання, і спецпідрозділ, який викликали "здійснити перевірку", кілька днів їх бив.

Європейський суд з прав людини у січні цього року визнав факт катувань і присудив виплатити постраждалим або їхнім родичам компенсацію – по 25 тисяч євро.

За словами дружини Ходаківського Вікторії, коли керівництво Старобабанівської колонії на Черкащині, куди перевели Костянтина, про це дізналось, чоловіка посадили у карцер і заборонили побачення з родичами.

"Прямим текстом кажуть: якщо ви хочете, щоб "добре сидів", щоб не повторився Ізяслав, то нехай він напише відмову від цих грошей і перекаже їх на рахунок колонії", – стверджує вона.

Вікторія каже, що дуже боїться: коли вона бачила чоловіка востаннє, на ньому були свіжі синці.

Підтвердження заяви дружини Ходаківського із незалежних джерел наразі немає.

Експерти кажуть: якщо звинувачення підтвердяться, факт вимагання такого хабара – ляпас Раді Європи і демократичним цінностям, які начебто підтримувала Україна.

Контролювати ситуацію обіцяють в офісі омбудсмана. Зараз у колонію направили звернення, можливо, туди поїдуть із перевіркою.

У Державній пенітенціарній службі сподіваються, що це випадок - "черговий наклеп".

Правозахисники, в свою чергу, не схильні вважати цю ситуацію вигадкою.

"Шантаж і вимагання хабара за умовно-дострокове звільнення або покращення умов для в’язнів – звична практика системи виконання покарань, каже Андрій Діденко із Харківської правозахисної групи.

Після того, що відбувалося в Ізяславській колонії, відповідні відомства проводили там перевірки, однак кримінальних справ порушено не було.

За неналежне виконання посадових обов’язків 26 співробітників установи та обласного управління були притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а двох осіб попередили про неповну службову відповідність.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування