Янукович невдало пропіарився на знищенні хімічної зброї

Субота, 28 вересня 2013, 15:46

Україна не має  технологій ані для створення, ані для ліквідації хімічної зброї.

Про це заявили експерти, коментуючи заяву президента Віктора Януковича на ялтинському саміті YES про готовність вирішити сирійську проблему за допомогою українських " пересувних установок по знищенню хімічної зброї", пише ZN.UA.

Так, екс-начальник Головного управління розвідки Міноборони, екс-глава СБУ Ігор Смешко заявив, що ще у 1992 р. за розпорядженням президента Леоніда Кравчука була створена спецгрупа для вивчення двох питань - чи є на території України хімічна зброя і чи існують у країни можливості з її виготовлення та знищення.

За словами Смешка, у 1993 р. відбулося спеціальне засідання РНБОУ, на якому екс -віце- прем'єр Валерій Шмаров доповів про результати перевірки: на обидва питання експерти дали негативну відповідь.

"Протягом 10 років, коли я перебував у керівництві розвідтовариства України, я ніколи не чув ні про які установки і технології, пов'язані як із створенням, так і з знищенням хімічної зброї", - заявив Смешко.

Окрім того гендиректор Павлоградського хімзаводу Леонід Шиман (тут утилізується тверде ракетне паливо від МБР SS -24) заявив: у ПХЗ немає ні компетенції,  ні фахівців, ні технологій, ні обладнання для знищення хімічної зброї.

"По-друге, Павлоград – густонаселене місто, тому не може йтися про знищення на його території хімічної зброї. По-третє, на ПХЗ взагалі не володіють інформацією, які саме речовини знаходяться в Сирії, і в якій кількості вони мають бути утилізовані", - додав Шиман.

"У світі є дві країни, які займаються ліквідацією хімічної зброї в промислових масштабах - це США і Росія", - додав експерт.

У свою чергу екс -глава МНС України Віктор Балога також заявив: в Україні немає ні обладнання для утилізації хімічної зброї, ні фахівців, які могли б це зробити.

"Єдине, що у нас є - це пересувні установки для знешкодження радіоактивного палива меланж. Тому мені важко здогадатися, що саме мав на увазі президент. А як політик - розумію, що з його боку це була спроба зберегти "добру міну", щоб виглядати гравцем у міжнародній політиці. Як я, так і весь світ знає технологічні можливості України в цьому питанні", - додав Балога.

Російські експерти також прокоментували "сірійську" пропозицію Януковича.

Як заявив директор Центру аналізу світової торгівлі зброєю, член Громадської ради при Міноборони РФ Ігор Коротченко, "дотепер Україна не значилося в числі країн, що володіють передовими технологіями знищення хімічної зброї".

"Таким чином, у практичному плані українська пропозиція - не більше ніж піар-хід", - підсумував Коротченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...