Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Відмити" членів ЦВК від політики не вийде - екс-голова ЦВК

Неділя, 29 вересня 2013, 10:04

Розмови про повне уникнення політизації Центральної виборчої комісії безперспективні.

Таку думку висловив екс-голова ЦВК Володимир Шаповал, пише "ZN.UA".

"Згадайте, як пропонували надати членам ЦВК статус держслужбовців, призначати їх без участі політичних партій?... Не вірю! Зовні нейтральні держслужбовці все одно внутрішньо будуть політично забарвлені", - заявив Шаповал.

За його словами, якщо членів ЦВК буде призначати парламент, "вони фактично будуть представляти парламентську більшість".

"Тому вносити зміни до напрацьованого слід дуже обережно. Наприклад, у квотному принципі ЦВК краще нічого не змінювати, спосіб її формування - поки що оптимальний", - зазначив екс-глава Центрвиборчкому.

"Взагалі, скажу парадоксальну річ: боятися політизації не має сенсу. Пароль "свій -чужий" існував у всі часи, але в сучасній Україні перетворився на справжній принцип. Політизується все, посадова особа або орган влади не можуть стояти осторонь, оскільки від них де-факто вимагають бути заангажованими", - додав Шаповал.

Говорячи про способи вирішення даної проблеми, Шаповал зазначив, що за кордоном це вирішується шляхом консенсусної політики, "якої у нас поки що - тільки елементи".

"У Грузії і Литві голова ЦВК, секретар і апарат комісії - держслужбовці. Решта в комісії - представники політичних сил у парламенті, що свідчить про вплив парламенту. У нас цю проблему можна зняти в такий же спосіс", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...