Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Премію миру дали Організації по забороні хімічної зброї

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 12:04

Нобелівська премія миру присуджена Організації по забороні хімічної зброї.

Про це в п'ятницю оголосили у Нобелівському комітеті.

"За величезні зусилля зі знищення хімічної зброї", - сказано в рішенні.

"Конвенції та робота ОЗХЗ визначають використання хімічної зброї як табу за міжнародним правом. Останні події у Сирії, де хімічна зброя була знову введена в експлуатацію, підкреслили необхідність нарощувати зусилля, щоб покінчити з такою зброєю", - відзначається у прес-релізі.

"Деякі країни досі не члени ОЗХЗ. Деякі держави не дотримали крайнього терміну - квітень 2012 року - для знищення їх хімічної зброї. Особливо це відноситься до США і Росії", - заявили у комітеті.

ОЗХЗ - міжурядова організація, заснована в 1997 році з метою реалізації Конвенції про заборону хімічної зброї. Штаб-квартира організації знаходиться в Гаазі (Нідерланди).

Її членами автоматично стають держави, що ратифікували конвенцію. У даний час учасниками ОЗХЗ є 189 держав.

На початку жовтня 2013 року фахівці ОЗХЗ почали роботу в Сирії з верифікації і знищення хімічної зброї.

Відповідно до російсько-американського плану, до 1 листопада 2013 року під наглядом ОЗХЗ має бути знищено все обладнання для виробництва та змішування/спорядження хімзброї.

План передбачає завершення знищення всіх матеріалів і устаткування для хімічної зброї Сирії у першій половині 2014 року.

На здобуття Нобелівської премії миру цього року було 259 кандидатів.

Також висували президента Росії Володимира Путіна за переконання США відмовитися від військового удару по Сирії; екс-працівника ЦРУ Едварда Сноудена, якого США звинувачують у поширенні секретної інформації, та 16-річну Малалу Юсафзай із Пакистану за висвітлення жорстокого поводження талібів із місцевим населенням долини Сват.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування