Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сноудена висунули на Нобелівську премію

Понеділок, 15 липня 2013, 13:11

Екс-працівника ЦРУ Едварда Сноудена, якого США звинувачують у розповсюдженні таємної інформації, висунули на здобуття Нобелівської премії миру.

Лист із відповідною пропозицією спрямував до норвезького Нобелівського комітету професор соціології зі Швеції Стефан Сваллфорс, пише "The Daily Mail" із посиланням на шведську газету "Västerbottens-Kuriren".

Учений пропонує номінувати Сноудена за "героїчні зусилля, які проливають світло на широко поширене кібер-шпигунство Агентства національної безпеки США і які дорого коштували йому (викривачу) особисто".

На переконання Сваллфорса, хоробрі дії Сноудена допомогли зробити світ "трохи кращим і безпечнішим".

За словами шведського професора, номінація Сноудена була б символічною, бо він показує, що окремі особи можуть стати на захист основних прав і свобод.

Окрім іншого, Сваллфорс вважає, що надання екс-працівнику ЦРУ премії допомогло б відновити авторитет Нобелівської премії, який похитнувся після нагородження Барака Обами премією в 2009 році.

"Це б показало готовність стати на захист громадянських свобод і прав людини, навіть якщо такий захист може не схвалити домінуюча у світі військова держава", - переконаний професор з університету Умео.

Цього року Сноуден, швидше за все, уже не встигне отримати Нобелівську премію, бо кандидатури лауреатів мали бути подані не пізніше 1 лютого, до серпня вже формується "короткий список" номінантів, а переможців назвуть у грудні.

Але заявка Сваллфорса може бути врахована у майбутньому.

Якщо Сноудена удостоять премії у 2014 році, він буде наймолодшим лауреатом Нобелівської премії миру за всю історію премії.

Проте й у цьому випадку малоймовірно, що переслідуваний екс-працівник ЦРУ зможе поїхати в Осло на церемонію нагородження наступного року.

2 липня Сноуден попросив притулку у Норвегії, але законодавство цієї країни не дозволяє надати його йому, зазначає видання.

Також Сноуден звернувся по тимчасовий політичний притулок до Росії, доки він очікує можливості сховатися від покарання США у Латинській Америці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування