Експерт розкритикував закони, які ВР подає як "євроінтеграційні"

Четвер, 17 жовтня 2013, 11:16

Частина прийнятих парламентом євроінтеграційних законів не відповідає задекларованій меті.

Таку думку в коментарі "Тиждень.ua" висловив директор Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" Дмитро Шульга.

Верховна Рада прийняла 12 законів, які оголосили необхідними для підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

"Очевидно, що не всі ці закони є рівноцінними з точки зору виконання критеріїв підписання угоди про асоціацію. Деякі з них можна зараховувати до "євроінтеграційних" лише з великою натяжкою", - каже експерт.

"Наприклад, закон про митний тариф - це виконання зобов'язань України у рамках СОТ. Беззаперечно, його слід було приймати, але наскільки це можна вважати конче потрібним для підписання угоди - велике питання", - зауважив він.

Друга і навіть ще більша проблема, на думку Шульги, полягає в якості законів, що "подаються під лейблом "євроінтеграції".

"Наприклад, у сфері боротьби з корупцією було прийнято аж чотири закони - але всі вони потребують внесення змін і доповнень, і зараз уряд розробив новий законопроект для внесення цих змін - але до нього теж є дуже багато зауважень", - каже Шульга.

На думку експерта, має місце "свідома маніпуляція змістом, коли декларована мета прийняття закону є відмінною від справжніх наслідків".

Шульга навів два приклади.

За його словами, "закон про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо порядку та умов відбування покарання, який подавався як ніби революція і "євроремонт" для ув'язнених, а насправді мало що змінює (а у своєму первинному вигляді взагалі містив більше негативів, ніж позитивів з точки зору прав людини)".

Іншим таким прикладом експерт називає проголосовані у першому читанні зміни до Конституції для посилення незалежності суддів, які "без внесення суттєвих змін до чинного закону про судоустрій та статус суддів не призведуть до будь-якого зменшення реального контролю Адміністрації президента над судовою системою".

Експерт зауважує, що важко спрогнозувати, чи погодиться на підписання угоди про асоціацію європейська сторона, якщо Україна не ухвалить всіх необхідних законів.

"Очевидно те, що таке підписання навряд відбудеться без вирішення питання Юлії Тимошенко - це найбільш критичне питання", - вважає експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...