В УДАРі кажуть, що Венеціанська комісія тисне на опозицію

Четвер, 17 жовтня 2013, 15:05

Депутат від фракції "УДАР", секретар парламентського комітету з питань правової політики Наталія Агафонова вказує на тиск Венеціанської комісії на опозицію, з тим щоб вони підтримали пропоновані зміни до Конституції щодо незалежності суддів.

Про це вона сказала під час засідання круглого стола "Конституційний етап судової реформи в Україні: перспективи і ризики", повідомляють "Українські новини".

Агафонова зазначила, що в ЗМІ була поширена заява президента Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, у якій він висловлює здивування відмовою опозиції голосувати за внесення змін до Конституції й закликає опозиціонерів підтримати президентський законопроект.

"Останні заяви Венеціанської комісії нагадують рупор влади, тільки-но було голосування в залі, і в наступні дні ми вже отримуємо заяву президента Венеціанської комісії, від якої створюється враження, що вустами Адміністрації президента нас закликають голосувати... Це виключно форма політичного тиску", - сказала Агафонова.

На її думку, таким чином уже починається підготовка до голосування за прийняття в цілому змін, запропонованих Януковичем, для чого необхідно зібрати 300 голосів депутатів.

Також, зі слів депутата, дивним є те, що в президентському законопроекті про гарантування незалежності суддів не були враховані всі рекомендації Венеціанської комісії, але при цьому Букіккіо заявляє про повну відповідність законопроекту висновкам комісії.

Зокрема Агафонова зазначила, що не були враховані рекомендації Венеціанської комісії щодо розмежування повноважень Вищої ради юстиції й Вищої кваліфікаційної комісії суддів, функціонального імунітету суддів і порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів.

Депутат наголосила, що факт тиску на опозицію з боку такої поважної організації є прикрим.

10 жовтня Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про зміни до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів, який називають одним з так званих "євроінтеграційних" законів.

Опозиційні фракції парламенту заявили, що не будуть підтримувати цей законопроект, тому що, на їх думку, закон посилить вплив президента на судову владу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...