Від непідписання угоди з ЄС не виграє ніхто - євроексперти

Середа, 23 жовтня 2013, 16:01

Якщо угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом не буде підписано, в ході саміту Східного партнерства, від цього не виграє жодна зі сторін.

Таке переконання висловив депутат Європарламенту Павло Залевський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.

"Ніхто не виграє. Чи не переможе навіть Росія, якщо не буде підписано Угоду про асоціацію (між Україною і ЄС). У разі підписання угоди Україна отримає європейські стандарти, а це, у свою чергу, приклад для Росії. Росіяни побачать, що якщо українці можуть отримати такі стандарти, то це реально і для них", - зазначив він.

У свою чергу, депутат Європарламенту, екс-міністр фінансів Естонії Іварі Падар також позитивно оцінив виконану Україною роботу.

"Я тримав, тримаю і буду тримати кулаки, щоб Україна вибрала правильний демократичний шлях, щоб була пов'язана з Європою. Ті кроки, які зробила Україна, її керівництво - однозначно позитивні. І їх необхідно вітати і підтримувати", - сказав він.

У той же час, екс-міністр фінансів Естонії висловив здивування діями російської сторони: "У цивілізованому світі потрібно бути в хороших відносинах з сусідами. Для нас зовсім не зрозуміло, чому Росія неадекватно агресивна по відношенню до України".

Керівник відділу політичного аналізу Центру досліджень Східної Європи (EESC) Віліус Іванаускас зазначив, що "більшість експертів згодні, що Україна виконує умови, які поставлені ЄС, що, незважаючи на політичну боротьбу всередині країни, є досягненням української політичної еліти".

При цьому він зазначив, що "так зване питання Тимошенко, або питання виборчого правосуддя, - єдиний бар'єр, який необхідно подолати".

За його словами, "важко визначити, хто виграє, якщо Україна не зможе підписати Угоду" про асоціацію з Європейським союзом.

"У той же час ясно, що Росія вже зараз використовує різні інструменти (починаючи від політичних і закінчуючи економічними) для тиску на Україну, Молдову, Грузію, а також Литву, яка зараз головує в ЄС", - зазначив Іванаускас.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування