Президент Європарламенту не втомлюється нагадувати, що Україна повинна "все виконати"

Четвер, 24 жовтня 2013, 20:25

У Європарламенті сподіваються на підписання Угоди про асоціацію з Україною на саміті у Вільнюсі, але Києву необхідно виконати всі критерії.

Про це заявив президент Європейського парламенту Мартін Шульц в четвер у Брюсселі, виступаючи на саміті Європейського Союзу.

"Європейський парламент сподівається, що всі необхідні умови будуть дотримані, і ми зможемо у Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію з Україною та парафувати угоди з Молдовою і Грузією", - сказав він.

"Україна повинна виконати всі критерії з точки зору виборчої та судової реформи в повному обсязі", - уточнив Шульц.

Президент Європарламенту висловив окрему подяку наглядової місії ЄП Пету Коксу і Олександру Кваснєвському.

 

"Протягом останніх 16 місяців місії вдалося після 23 відвідувань забезпечити звільнення трьох колишніх міністрів і поліпшити умови утримання Тимошенко", - розповів Шульц про досягнення місії.

Також він заявив знову про неприйнятність економічного тиску з боку Росії на країни Східного партнерства.

"Майбутній саміт Східного партнерства у листопаді у Вільнюсі буде ключовим моментом у наших відносинах з нашими Східними партнерами. На даний момент Росія надає потужний економічний тиск не тільки на наших східних сусідів, але і на литовське головування в ЄС. Це не прийнятно!", - сказав він.

У цьому зв'язку президент Європарламенту висловив упевненість в тому, що всі країни мають суверенне право самим вирішувати, з ким вони "хочуть укладати комерційні угоди і до яких економічних блокам вони хочуть належати".

"Мова йде не про вибір між Росією і ЄС. Ми прагнемо до добрих стосунків з Росією, заснованих на довірі і повазі загальних цінностей і правил. Я твердо переконаний, що більш тісні економічні та політичні зв'язки з ЄС буде також покращувати відносини наших східних партнерів з Росією. Це в наших спільних інтересах", - переконаний Шульц.

У свою чергу заступник глави партії "Батьківщина" Григорій Немиря зазначає, що президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу торкнувся ситуації з Тимошенко: "Він сказав - я цитую: Ситуація з Тимошенко для нас є принциповим питанням".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування