Угода з ЄС поверне техогляди машин - ЗМІ

Понеділок, 28 жовтня 2013, 10:57

Після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом на Україну чекає посилення контролю за екологічними і санітарними нормами.

Про це в понеділок пишуть "Вести".

Відповідно до угоди Україна повинна адаптувати 31 екологічну директиву, максимально обмежити ключові забруднювачі, поліпшити якість бензину і дизельного палива.

"Українські стандарти на паливо не змінювалися з радянських часів. У результаті кількість шкідливих речовин у їх змісті, наприклад, сірки, перевищує європейські норми. Зараз Україна - в процесі переговорів, у яких беруть участь і українські лобісти вітчизняного палива", - говорить гендиректор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

За його словами, якщо Україна підпише Угоду з ЄС у листопаді, то водії легкових авто вже в 2016 році будуть проходити техогляд, який був в Україні скасований.

За законами ЄС це потрібно робити через чотири роки після покупки нової машини і далі кожні 2 роки. Хто і як повинен проводити техогляди, угода не уточнює.

"Рівень вимог до забруднення від діяльності промислових підприємств і транспорту дуже сильно посилиться", - каже глава Української екологічної асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко.

"Крім того, європейські правила передбачають такі речі, як будівництво парковок біля житлових будинків, а не на зелених зонах. Зараз в Україні відсутні законодавчі норми щодо екологічних норм, їх свого часу навіть зняли", - уточнює він.

"Наприклад, екологічна експертиза, громадські слухання, в яких беруть участь експерти і прості люди, при новому будівництві - і житловому, і промисловому. Тепер ці норми повернуть", - пояснив експерт.

Один з важливих пунктів Угоди про асоціацію передбачає обов'язкове інформування у письмовому вигляді протягом двох робочих днів всі країни - члени ЄС про будь серйозних або важливих для здоров'я населення, тварин і рослин катастрофах. Такі заходи потрібні для локалізації хвороб та їх нерозповсюдження.

ЄС у такому разі надає консультації та фахівців, а також проводить відповідні заходи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News