Обама дізнався, що Меркель "слухали" лише кілька тижнів тому - ЗМІ

Понеділок, 28 жовтня 2013, 13:10

Президенту США Бараку Обамі стало відомо про прослуховування телефону німецького канцлера Ангели Меркель лише кілька тижнів тому.

Про це пише впливове видання Wall Street Journal у понеділок, 28 жовтня.

Дізнавшись про це, пише видання, президент США розпорядився припинити шпигування за Меркель та іншими 35-ма чільними європейськими політиками. Видання посилається на слова анонімного представника американської адміністрації.

Раніше Обама запевнив Меркель, що нічого не знав про прослуховування і якби дізнався про подібні дії з боку спецслужб, то негайно віддав би наказ припинити стеження.

У свою чергу видання Bild am Sonntag з посиланням на джерела в спецслужбах повідомило, що глава АНБ Кіт Александер у 2010 році особисто доповів президенту США про цю таємну операцію і Обама три роки нібито знав про прослуховування Меркель.

Припинити шпигування може бути складно, адже Меркель, ймовірно, спілкується з іншими лідерами європейських держав, за якими стежить Агентство національної безпеки.

Імовірний документ Агентства національної безпеки, згідно з яким за Меркель стежать із 2002-го. Документ надав Едвард Сноуден, Bild
Імовірний документ Агентства національної безпеки, згідно з яким за Меркель стежать із 2002-го. Документ надав Едвард Сноуден, Bild

Загалом спецслужба здійснює стільки прослуховувань, що поінформувати Обаму про кожне з них неможливо, розповів політик.

Президент США за цією версією визначає тільки пріоритети, а "мішені" для стеження обирає Агентство національної безпеки.

"Ці рішення ухвалює Агентство національної безпеки… Президент їх не підписує", - сказав інформатор Wall Street Journal.

Водночас чимало експертів, які знають про діяльність спецслужб не з газет, сумніваються, що Барак Обама нічого не відав про шпигування за німецьким канцлером.

"Президент встановлює правила, за якими працюють спецслужби. Агентство національної безпеки та інші організації не можуть і не повинні діяти поза межами, які для них визначає президент", - сказав у розмові з "Німецькою хвилею" екс-глава Комітету з питань спецслужб у Палаті представників Конгресу США Піт Гокстра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування