Ставицький не розуміє, як це Фірташ отримав газ по 260 доларів

Четвер, 31 жовтня 2013, 11:55

Міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому не зрозуміло, як компанія Ostchem Дмитра Фірташа отримала знижку на російський газ.

Про це він заявив в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, досі в Україні не було компаній, які б купували російський газ по 260 доларів за тисячу кубометрів.

"Враховуючи заяви російської сторони, мені не зрозуміло, звідки з'явилася ціна 260 доларів і про яку знижку і для яких "українських друзів" йде мова", - заявив міністр.

"За моїми даними, документи, які зайшли на митницю, свідчать дещо про інше. Що стосується Ostchem, то це - австрійська компанія. Документи щодо її угоди ми отримаємо з дня на день", - додав він.

На думку Ставицького, справедливою ціною на газ для України є 255-265 доларів за тисячу кубометрів.

"Без всяких знижок. Це - ціна справедливого ринку Європи. Ціни на спотових ринках є і 290-300 доларів. Відніміть транзит... набігає ще десь доларів 45. Ось і виходить середньорічна ціна 255-265", - сказав він.

Міністр розповів, що в українські сховища буде закачано 18 мільярдів кубів газу: "12,5 мільярда кубів – газ "Нафтогазу", все інше - Ostchem".

Цього обсягу повинно повністю вистачити Україні для внутрішніх потреб. Що стосується забезпечення транзиту до Європи, то, можливо, для цього буде використаний газ Ostchem.

"Тут, я думаю, було знайдено компроміс між кимось і кимось, щоб не виглядати як два бійці, з яких один переміг, а інший програв... Якщо Ви даєте комусь кредит і хтось закачує газ, то заради Бога, ми ж не обтяжені", - пояснив Ставицький.

Як відомо, "Газпром" з метою наповнення ПГС знизив для холдингу Ostchem, який належить Group DF Дмитра Фірташа, ціну природного газу до 260 доларів за 1 тисячу кубометрів.

"Нафтогаз України" цінових знижок на паливо від "Газпрому" не отримував.

8 жовтня Президент Росії Володимир Путін заявив, що "Газпром" знизив ціну газу для України до 260 доларів для закачування у сховища.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування